26. 10. 2021, 11:25

Žvižgačica Frances Haugen: "Facebook brez dvoma podpira sovražni govor, saj tako najbolj raste!"

profimedia

Sovražno nastrojene vsebine omogočajo izjemno rast družbenega omrežja, je jasna Frances Haugen.

Frances Haugen, nekdanja zaposlena pri Facebooku (podjetje je zapustila letos maja), je pred britanskimi zastopniki pričala, da 'je objavljanje sovražnega govora najboljši način za rast tega družbenega razmerja' in jih pozvala, da 'sprejmejo bolj stroge zakone na tem področju'.

Žvižgačica, ki je pred tem javno objavila notranje raziskave, ki kažejo, kako zelo se pri Facebooku zavedajo škodljivosti platforme, zdaj še dodaja, da Facebook 'brez vsakega dvoma' ve, kako viralen je sovražni govor na internetu.

Potem, ko je pred mesecem dni pričala pred ameriškim Kongresom in takrat pojasnila, da Facebook uporablja sistem, ki daje prednost najbolj viralnim, klikabilnim vsebinam, zdaj dodaja, da sta najbolj viralna prav 'bes in sovraštvo'.

"Globoko me skrbi dejstvo, da Instagram ni varno mesto za štirinajstletnike, in zelo dvomim, da bi lahko bil varen za desetletnika," je bila jasna tudi na račun druge platforme, ki je v lasti Facebooka.

Haugenova je še mnenja, da je ' fleksibilna in posodobljena zakonodaja nujna, da bi sledila evolucii vsebin in družbenih omrežij'.

"Ta podjetja gre pozvati na odgovornost," še poudarja in poziva k več človeške intervencije namesto algoritmov in umetne inteligence.

Britanska vlada prav te dni pripravlja predlog zakona o varnosti na družbenih omrežjih, ki vsebuje tudi kazni za odgovorne v podetjih, ki se ne bi borile proti škodljivim vsebinam na svojih platformah.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in javni predstavniki omrežja so se sicer že zjasnili o obtožbah Frances Haugen. Javnosti so predstavili svoje iniciative za borbo proti sovražnemu govoru na internetu.