V ozadju japonskega nezaupanja v covid cepiva in posledic na prihajajoče olimpijske igre

Tokio 2021

16. 2. 2021, 11:50 | Ozadja | Piše: D.H.

              V ozadju japonskega nezaupanja v covid cepiva in posledic na prihajajoče olimpijske igre (foto: profimedia) profimedia

Japonska hiti s cepljenji, da bi bili čim bolje pripravljeni na prihajajoče olimpijske igre v Tokiu. A pred njimi je velika ovira – Japonska ima enega najnižjih zaupanj v cepiva na svetu. Zakaj? Odgovor se morda skriva v preteklih vladnih ukrepih.

V nedeljo je japonska vlada dala uradno potrditev za uporabo cepiv podjetja Pfeizer/BioNTech. V začetni fazi masovnih cepljenj bodo najprej cepili 20.000 zdravstvenih delavcev, sledi populacije starejša od 65 let. Japonska naj bi z masovnim cepljenjem predvidoma pričela v sredo, 17. februarja.

Japonska je tako ena od zadnjih velikih svetovnih gospodarskih sil, ki še ni začela cepljenja populacije.

Kljub izredno poznemu začetku cepljenja, je njihova želja, da precepijo čim več ljudi do začetka poletnih olimpijskih iger v Tokiu, ki so jih iz lanskega leta prestavili na letošnje poletje. Začele naj bi se 23. julija in končale 8. avgusta – Japonska ima tako manj kot 200 dni, da precepi čim večji delež populacije.

A pred pričetkom cepljenja se Japonska sooča z edinstvenim problemom – imajo namreč enega najnižjih zaupanj v cepiva na svetu. Kar je, za tako razvito deželo, vsekakor nenavadno.

Zakaj Japonci ne zaupajo cepivom?

Želja japonske vlade je, da bi cepili vsaj 80 odstotkov prebivalstva in si tako zagotovili popoln nadzor na novim koronavirusom.

Najnovejša študija medijske hiše Kyodo News pa je pokazala, da se je trenutno pripravljeno cepiti le okoli 63 odstotkov ljudi, 27 odstotkov populacije – večinoma ženske v 40 in 50 letih starosti – pa se cepljenju najbolj upira. To naj bi celo bili bolj optimistični rezultati, saj je študija medijske mreže NHK, ki so jo izvedli mesec prej, pokazala, da naj bi se morda bilo pripravljenih cepiti le 50 odstotkov Japoncev.

Zakaj takšno nezaupanje v cepiva? Poznavalci pravijo, da se razlog zelo verjetno skriva v seriji preteklih incidentov, ki jih je japonska vlada zagrešila v odnosu do cepiv.

Kot primer se navaja leto 1993, ko je japonska vlada umaknila kombinacijo cepiv proti ošpicam, mumpsu in meningitisu, ker naj bi ta koktajl povzročal aseptični meningitis. Deset let prej so prav tako umaknili cepivi proti meningitisu in pljučnici zaradi smrti štirih otrok.

Leta 2013 je japonsko ministrstvo za zdravje ustavilo promocijo cepiva proti HPV (humani papiloma virus) z razlogom, da ima cepivo številne stranske učinke, vključujoč dolgotrajno bolečino.

Stroka zato Japonce sedaj glasno poziva k cepljenju proti virusu SARS-CoV-2. Kazuyo Yamanouchi, virolog in profesor na univerzi v Tokiu, je ob tem povedal, da je hiter razvoj cepiva proti novemu koronavirusu predvsem odraz izjemnega znanstvenega napredka v zadnjih desetletjih.

Obenem je poudaril pomembnost cepiva in cepljenja za dobrobit tako japonske, kot tudi svetovne družbe. »Edina stvar, ki resnično prepreči virusno pandemijo, je cepivo,« je Kazuyo povedal za medijsko agencijo Kyodo News.

Za čim boljšo informiranost ljudi, je japonska vlada pred začetkom cepljenja uvedla klicne centre, na katere se lahko ljudje obrnejo z kakršnimikoli vprašanje glede cepiva, cepljenja in morebitnih stranskih učinkov.

In ker Japonska rada nagovarja javnost tudi bolj igrivo, so izdali še animiranega kužka v zdravniški halji po imenu Corowa-kun (ime je zloženka besed 'koronavirus' in 'cepivo'), ki prav tako odgovarja na vprašanja javnosti.

Cepljenje ne bo predpogoj za olimpijske igre

Mednarodni olimpijski komite sicer že od potrditve prvih cepiv sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo z namenom, da bi pred olimpijskimi igrami cepili vse sodelujoče športnike. Pri tem se predvsem trudijo dostaviti cepivo športnikom v državah, kjer se množično cepljenje še ni začelo.

Kljub vsem logističnim izzivom, japonska vlada pravi, da širša distribucija cepiv ne bo predpogoj za izvedbo olimpijskih iger. »Predvidene imamo izdatne ukrepe za izvedbo dovolj varnih olimpijskih iger, da cepivo ni potreben predpogoj,« je na tiskovni konferenci pred dnevi povedal tiskovni predstavnik vlade Kastunobu Kato.

Obenem so tudi utišali govorice o morebitnem ponovnem prestavljanju olimpijskih iger, kot dokaz pa ponudili potrditev, da se Združene države, Kanada in Avstralija zagreto pripravljajo na prihajajoči športni dogodek. Japonski premier Yoshihide Suga je ob tem dodal, da je Japonska odločena, da bo izvedla poletne olimpijske igre, ki bodo »dokaz, da je človeštvo premagalo virus.«