M.K. | 6. 2. 2024, 11:46 | Promocijska objava

'Otroci prihajajo v stik s spletnimi prevarami zlasti prek družbenih omrežij in aplikacij'

Profimedia

Na internetu smo vsakodnevno izpostavljeni raznovrstnim spletnim prevaram, ki jih je pogosto težko prepoznati. Še težje jih prepoznajo otroci, ki v digitalno okolje vstopajo vse mlajši in svetovni splet dojemajo kot izrazito varno okolje, namenjeno zabavi in virtualnemu druženju s prijatelji. Ravno zato so lahke tarče spletnih prevarantov, pred katerimi jih lahko branimo samo na en način: s pogovorom!  

Svetovni splet je eden največjih in najpomembnejših dosežkov sodobnega časa, ki nam je močno olajšal delo in izobraževanje, prinesel obilo zabave, a tudi kopico pasti. Ena najbolj nevarnih so prav gotovo spletne prevare, katerih število iz leta v leto narašča. Še posebej zaskrbljujoče je, da je približno ena tretjina uporabnikov spleta mlajša od 18 let.

Otroci v digitalno okolje vstopajo precej zgodaj in od trenutka, ko se prvič povežejo s spletom, si ustvarijo elektronsko pošto ter profil na družbenem omrežju, so spletnim prevaram izpostavljeni v enaki meri kot odrasli. Čeprav so na klasične oblike spletnih prevar, v mreže katerih se najpogosteje ujamemo odrasli, nekoliko bolj odporni, pa to žal ne pomeni, da so na spletu bolj varni. Izpostavljeni so namreč drugim vrstam prevar, ki jim odrasli nismo.

Katere so te prevare in kako jih lahko zaščitimo pred njimi? To izveste v novem podcastu Pazi.se, v katerem je Petra Windschnurer gostila Majo Vreča, zaposleno na Arnesu in sodelavko Safe.si.  

Število spletnih prevar se iz leta v leto povečuje, zato so Združenje bank Slovenije in njene članice, banke in hranillnice, zasnovali posebno kampanjo Pazi.se, s katero opozarjajo na najpogostejše spletne prevare ter načine, kako se pred njimi zaščitite, preden bo prepozno.   

Pazi.se

Otroke lahko torej pred spletnimi prevarami zaščitimo le tako, da se z njimi odkrito pogovarjamo o priložnostih in nevarnostih, ki so jim izpostavljeni v digitalnem okolju. Na primerih iz prakse in lastnih izkušnjah jih moramo naučiti, kako prepoznati nevarnosti na spletu in kako se z njimi spopasti.

Predvsem pa je pomembno, da ustvarimo odprt prostor za pogovor, znotraj katerega so otroci pripravljeni deliti svoje izkušnje in pomisleke. Jasno jim moramo dati vedeti, da so pri nas vedno na varnem in da jim bomo pomagali ter stali ob strani, če zaidejo v težave.

Pokrovitelji pogovora so:  

  • PAZI.SE ter
  • banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije. 

Pazi.se