Uredništvo | 14. 5. 2024, 09:01

Aljoša Bagola o trenutkih, ko se zgodi kreativnost (in o svojem odnosu do piva)

Aljoša Bagola je 'kreativni superman', ki se je zaradi zdravstvenih težav upokojil z mesta direktorja. Danes predvsem predava, piše knjige in pri vsem tem ostaja – ustvarjalen. 

Aljoša Bagola je bil (poleg Mateja Šarca, direktorja Slovenske filharmonije) gost aktualne epizode podkasta 1, 2, 3, ... bis! Večina ga pozna kot kreativnega direktorja, v zadnjem obdobju pa tudi kot pisca knjižnih uspešnic in razprodanega predavatelja.

Da se je z vodstvenega položaja umaknil v drugačen svet, je posledica njegove težke izkušnje izgorelosti, ki je spremenila njegovo življenje. Zase pravi, da je (v nasprotju z drugim gostom, ki je oboist) postal 'saj-bo-ist': "Z Matejem sva zamenjala vlogi. Ti si šel od oboista do direktorja, jaz pa od direktorja do saj-bo-ista. Govorim 'saj bo', 'bomo že nekako' … "

Očitno mu težka življenjska preizkušnja ni vzela kreative.

Očitno mu težka življenjska preizkušnja ni vzela kreative.

Sami Rahim

Da kot predavatelj razproda dvorano in da se kot avtorju njegove knjige zelo dobro berejo, je vsekakor potreben ustvarjalen pristop, še več je bilo tega, ko je bil Bagola v vlogi kreativnega direktorja. A ideje niso nekaj, kar pride na ukaz. 

"Se je kdaj zgodilo, da ste bili v ekipi, prišli do nekega zidu, ni šlo naprej, ni bilo dobre ideje ... Ste imeli pavzo, ste šli na pivo ali ste kdaj tudi poslušali klasično glasbo?," je ob tem zanimalo Artača. Odgovor gosta je presenetil marsikoga: "Moram priznati, da še v življenju nisem bil pijan in tudi piva nisem (razen v družinski gostilni) okusil tam od četrtega leta naprej."

V pivu ne najde navdiha, v glasbi pač.

V pivu ne najde navdiha, v glasbi pač.

Sami Rahim

Vsekakor pa je glasba tista, ki ga navdihuje. V svoji pisarni je imel zbirko glasbe, med katero je kraljevala klasična glasba. "Mozart je seveda takšen, ki požene kreativne sokove, od razpoloženja odvisno Bach, Beethoven. Meni je zelo lepa Handlova Sarabanda in sem si jo pogosto zavrtim za totalno umiritev," pripoveduje.

Prepričan je, da človek za to, da se zgodi kreativnost, potrebuje ta svoj svet, mehurček, mir, alfa stanje, tišino, odmaknjenost od vseh dražljajev in impulzov.

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.