Uredništvo | 16. 4. 2024, 08:45

Ste vedeli, kakšne navade ima Bine Volčič med kuhanjem?

Kuharski šef Bine Volčič pravi, da ni nikoli dobro, če se v kuhinji preveč sprosti in da malo adrenalina mora biti prisotnega. Pomembno pa je še nekaj ...

Bine Volčič je po sedmih letih pred časom svoje kuharsko ustvarjanje in tudi zasebno življenje preselil na podeželje, v Prekmurje. Tam čez teden z družino živijo umirjeno življenje, ob koncu tedna pa v svojo hišo sprejmejo goste.

Takrat pride akcija, ko Bine Volčič spet kuha in ustvarja kulinarične mojstrovine. Ko je v kuhinji, se drži enega načela - nikoli ne je, samo okuša.

"Najraje ustvarjam z napol praznim želodcem ali pa sem stalno malo lačen. Več je navdiha, bolj okušaš, bolj brbončice delajo z neko željo," pravi. In doda, da če bi prej pojedel eno nasitno pico, človek tudi vohati ne more več, kaj šele okušati. 

Nikoli ne kuha s polnim želodcem.

Nikoli ne kuha s polnim želodcem.

Sami Rahim

Pa še nekaj mu je izjemno pomembno ob kulinariki - glasba. Pravi, da se mu zdi kar malo dolgočasno kuhati ali jesti v čisti tišini. Glasbo servira gostom tako premišljeno, kot svoje jedi, zelo rad pa manipulira tudi z občutki v jedilnici. 

"Če imam neko počasno večerjo z več hodi, pa želim, da se ljudje tudi tako 'počasi' počutijo, takrat zelo rad spustim francosko glasbo, kakšne stare francoske šansone, ki so mi blizu - mogoče tudi zaradi tega, ker sem streniran šef francoske kuhinje. Če je pa sproščena večerja, ko pride iz krušne peči kakšen jagenjček, takrat pa slovenska glasba," pravi.  

Glasba mu je blizu, prvi spomin nanjo pa orglice, ki mu jih je podaril stari oče.

Glasba mu je blizu, prvi spomin nanjo pa orglice, ki mu jih je podaril stari oče.

Sami Rahim

Glasbe pa ne samo posluša, ampak Bine Volčič tudi igra na orglice in na kitaro. Orglice imajo prav posebno mesto, saj mu jih je - ko je bil star šest let - podaril stari ata in spremljajo ga vse odtlej.

Kitaro pa je začel igrati v mladosti, ko je imel svoj bend. Smeje pripoveduje, da je imel najprej bend, potem pa se je šele začel učiti igranja: "Bil sem kitarist brez znanja."

Kitari in orglicam je na odru Slovenske filharmonije dodal še en instrument, še eno izkušnjo - kontrabas. Kako se je izkazal v izzivu, pa si lahko pogledate v podkastu.

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.