Uredništvo | 17. 1. 2024, 08:01

Sodobna stanovanja imajo slabe predpogoje za dobro akustiko (nasvet strokovnjaka, kako izboljšati zvok)

Prava umetnost in precejšen finančni zalogaj je doma ustvariti dobro akustiko. A že nekaj malenkosti lahko izboljša izkušnjo poslušanja.

Franc Kuzma, svetovno priznani strokovnjak na področju gramofonov in zvočne reprodukcije, se je v najnovejšem podkastu 1, 2, 3 …bis! s Tilnom Artačem pogovarjal o zvoku in akustiki, tudi izkušnji poslušanja doma. Kuzma pravi, da sodobna stanovanja niso najbolj naklonjena kakovostnemu poslušanju.

Zakaj? Na slabšo izkušnjo poslušanja vplivajo gole stene in velike steklene površine, ki so pogoste v novejših stanovanjih. Če bi želeli v takih prostorih ustvariti vrhunsko akustiko, je to precejšen finančni zalogaj. A vendarle tudi določene malenkosti lahko vplivajo na boljši zvok. 

Strokovnjak je razkril nekaj malenkosti, ki vplivajo na boljšo akustiko doma.

Strokovnjak je razkril nekaj malenkosti, ki vplivajo na boljšo akustiko doma.

Sami Rahim

"Najprej je treba dati v prostore police, mehko pohištvo, zavese, velike rože, preproge, ki dušijo zvok – to je treba v prvi fazi narediti," svetuje strokovnjak Franc Kuzma. Ob tem Artačev drugi gost, flavtist Slovenske filharmonije in velik avdiofil Aleš Kacjan deli zanimivo izkušnjo njihovega orkestra, ki dokazuje, kako pomembna je oprema prostora.

Ko se je orkester Slovenske filharmonije leta 2000 po prenovi vrnil v 'svojo' dvorano, so doživeli šok. Dvorana je bila prenovljena, med drugim na stenah ni bilo več krede, spremenil se je balkon, stoli so se zamenjali ... 

Tudi doma imata oba sogovornika odlično urejeno akustiko.

Tudi doma imata oba sogovornika odlično urejeno akustiko.

Sami Rahim

"Ko smo prišli nazaj, je bila dvorana sicer prekrasna za pogledat z vsem temi štukaturami, vse je bilo sveže, novo. Ampak zvok je bil pa ojojoj. Stena (ni bilo več krede, op. a.) je vplivala na visoke frekvence, na violine, pihala. Kar naenkrat se je začelo odbijati in je bil zvok zelo agresiven," pripoveduje Kacjan.

Danes je seveda zvok v dvorani Slovenske filharmonije vrhunski. "Ko tukaj zaigra orkester v živo, boljšega na svetu ni," pravi Kuzma. Oba gosta sta si tudi doma uredila zanju popolno akustiko.

Franc Kuzma prav posebno sobo, ki ji pravi poslušalnica. Aleš Kacjan pa prizna, da ima rad gole stene in da posebne sobe za poslušanje nima. "Sem si pa kupil take zvočnike, ki znajo fiziko naplahtati," v smehu doda. 

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.