Uredništvo | 9. 7. 2024, 08:30

Hano Stupica skrbi, da mladi v času socialnih medijev umetnosti več ne spoznavajo

Ilustratorka Hana Stupica pravi, da je pomembno, da mladi spoznavajo umetnost, a kako je s sedanjo mlado generacijo, je vprašanje ...

V aktualnem podkastu 1,2,3 … bis! je Tilen Artač tokrat gostil eno najvidnejših predstavnic mlade generacije slovenskih ilustratorjev Hano Stupica in harfistko Urško Križnik Zupan, pedagoginjo in članico Orkestra Slovenske filharmonije. 

Obe se strinjata, da je umetnost za mlade še kako pomembna, pomembno je, da mladi spoznavajo in cenijo klasično glasbo, ilustracije ... a trenutni čas, ko so v središču njihovega zanimanja socialni mediji, umetnosti ni najbolj naklonjen. 

Umetnost je za mlade izjemno pomembna - se strinjata obe sogovornici.

Umetnost je za mlade izjemno pomembna - se strinjata obe sogovornici.

Sami Rahim

Hana Stupica pravi, da so njih že v srednji šoli vozili na različne abonmaje, kako je danes, ne ve. A ko opazuje svojo 20-letno polsestro, ji je jasno, da so časi povsem drugačni: "Ne vem, koliko sploh kaj poznajo. To je tisto, kar mene skrbi. Socialni mediji tega ne ponudijo veliko."

A k sreči družbeni mediji pridejo v življenja mladih pozneje in večina otrok se kljub vsemu spozna s slikanico, ki je njihov prvi stik z likovno umetnostjo.

Zato je, je prepričana Hana Stupica, še kako pomembno, da so ilustracije kakovostne. In s tem v Sloveniji po njenem mnenju nimamo težav, saj imamo kakovostne ilustratorje. Sama do svojega občinstva čuti izjemno veliko odgovornost.

Hana Stupica je prepričana, da pravljičnost potrebujemo prav vsi.

Hana Stupica je prepričana, da pravljičnost potrebujemo prav vsi.

Sami Rahim

Pravi, da kakovostna ilustracija uči otroka nečesa lepega, neguje njegovo domišljijo. Pa ne samo otroci, po njenem mnenju pravljičnost potrebujemo prav vsi, tudi (ali predvsem) odrasli, ki jim pravljičnosti primanjkuje, ker je tako pač danes življenje.

Prav prek risanja sama neguje otroka v sebi: "Svojo otroško igro dajem na papir. Zato tudi rišem živali, ker sem imela kot otrok plišaste živali, s katerimi sem se igrala na babičinem vrtu, pri starih jablanah, in to sem potem samo nadgradila. Moja ilustracija je moja otroška igra na papirju."

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.