Uredništvo | 20. 2. 2024, 08:03

Tatjana Rojc: "V Italiji si kot avtor na prizorišču kot v nekem supermarketu"

Tržačanka Tatjana Rojc - slovenska literarna zgodovinarka, pesnica, pevka, pisateljica in publicistka, pa tudi edina slovenska senatorka v Rimu – je prepričana, da v Italiji umetnost ni svobodna. 

Tilen Artač je v podkastu 1,2,3 … bis! tokrat gostil Tatjano Rojc, kateri se je pridružila Verena Rojc, odlična violinistka Slovenske filharmonije. Če kdo, imata Tržačanki izjemen vpogled v odnos do kulture tako v Sloveniji, kot v Italiji.

Če bi pomislili, da gre za kompleksno primerjavo, je Tatjana Rojc jasna, da damo Slovenci več na kulturo, kar je tudi utemeljila: "Nihče v Italiji si ne more predstavljati, da ima lahko pisatelj status svobodnega umetnika. Umetnost je svobodna, v Italiji tega statusa ni. Tudi kultura je tržna v Italiji. Zelo tržna."

Po mnenju Tatjane Rojc Slovenci kulturo bolj cenimo kot naši italijanski sosedje.

Po mnenju Tatjane Rojc Slovenci kulturo bolj cenimo kot naši italijanski sosedje.

Sami Rahim

Ko pisec dobi predlog, da bi mu objavili knjigo, za to ne dobi nobenega honorarja: "Ti si kot avtor na prizorišču kot v nekem supermarketu. Če ti gre dobro, gre knjiga dobro v prodajo in to je to. V Sloveniji je veliko spoštovanje do kulture." Poudari, kako so že Trubar in njegov krog doumeli, da lahko glasba (petje) združuje ter plemeniti ljudi. 

Glasba ima po njenem mnenju izrazito vlogo pri povezovanju ljudi. Ob tem se spomni dogodka, ko so se na 90-letnico požiga Slovenskega narodnega doma v Trstu na velikem koncertu prijateljstva na osrednjem trgu v Trstu srečali trije predsedniki - hrvaški, slovenski in italijanski.

Kulturo v italijanskem parlamentu sogovornica na trenutke označi kot 'zabavno'.

Kulturo v italijanskem parlamentu sogovornica na trenutke označi kot 'zabavno'.

Sami Rahim

Kaj pa kultura v parlamentu, enem in drugem? Edina slovenska poslanka v italijanskem parlamentu se je pošalila, da upa, da je v slovenskem parlamentu več kulture, kot v italijanskem. Tam namreč tudi kakšni fizični obračuni niso redkost.

"Tudi v parlamentu se zgodijo trenutki, ko predsednik parlamenta nekako ne more držati reda v zbornici in potem pride tudi do fizičnega obračunavanja. Tisti, ki so bolj strastni, se prav zaženejo dol po stopnicah do drugega dela parlamenta … je kar zabavno," pripoveduje Rojčeva.