Uredništvo | 19. 3. 2024, 09:01

Tjaša Železnik o tem, kaj ji je šport v mladosti dal za življenje

Tjašo Železnik večina pozna kot vrhunsko igralko, pa ste vedeli, da je bila pred leti zelo uspešna športnica? Pravi, da jo je atletika opremila s kar nekaj 'orodji' za življenje.

Mladost vrhunske gledališke in filmske igralke Tjaše Železnik je bila v veliki meri zaznamovana s športom, z atletiko. Njena disciplina je bil tek na 100 metrov z ovirami in čeprav je šport sčasoma zamenjala s kulturo, je v tistem času pridobila veliko veščin.

"Sem pa pridobila veliko enih kvalitet – discipline, delavnosti, fokusa, ki mi zdaj pridejo v življenje zelo prav. Tudi to, da znamo z nekim pritiskom, z nekim stresom v določenim momentih boljše operirati, ga uporabiti na način, da nam koristi," je povedala v nedavnem podkastu Slovenske filharmonije 1,2,3...bis! 

Da šport človeka 'opremi' za vse življenje, je prepričana tudi Tjaša Železnik.

Da šport človeka 'opremi' za vse življenje, je prepričana tudi Tjaša Železnik.

Sami Rahim

Sogovornikoma, voditelju Tilnu Artaču in članu tolkalne sekcije Slovenske Filharmonije Franciju Krevhu, je zaupala še, da se tudi njena hči ukvarja s športom in sicer pleše sodobni ples. Kot deklica je Tjaša Železnik sicer želela postati balerina, pravi, da je bila z baletom obsedena.

Je imela pa v vrtčevskih časih še eno veliko željo - da bi igrala triangel, pa ji to vse do trenutka snemanja ni uspelo. A ko ji je (izziv ji je pripravil Tilen Artač), je to storila v velikem slogu, pod učiteljsko taktirko velikega strokovnjaka Francija Krevha in v družbi njegovih sodelavcev.

Ko se izpolni želja iz otroških dni ...

Ko se izpolni želja iz otroških dni ...

Sami Rahim

Odlično ji je šlo od rok, pa tudi smeha ni manjkalo. Če bi imela - pravi igralka - malce večji talent, pa bi se lotila igranja violine. V mladosti je sicer izrazila tudi željo po igranju klavirja, a namesto njej je mama učenje omogočila njeni sestri.

Mamo je pred kratkim povprašala o tem in takole simpatično ponazori njen odgovor: "In je rekla: 'veš kaj, tvoja sestra je bila bolj vztrajna, že ko je imela šest let je rekla - veš to je pomembno za mojo izobrazbo, tudi glasbena izobrazba je pomembna zame'. Moja mama je bila tako šokirana, da je šla kupit pianino. Jaz sem bila pa takrat že starejša, šla sem v druge vode, moji športni talenti so bili močnejši kot pa glasbeni." 

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.