Uredništvo | 20. 12. 2023, 08:01

Predstave Valentine Turcu so polne ljubezni: "Ti s to svojo dušo boš zdravila ljudi!"

Priznana koreografinja Valentina Turcu je v pogovoru z Borutom Pahorjem spregovorila tudi o prizorih smrti, ki se v njenih predstavah nenehno ponavljajo.

Valentina Turcu je izjemna baletna plesalka, priznana koreografinja in zelo iskana oblikovalka giba, pa tudi izjemno energična sogovornica, ki je v epizodi Mastercard® podkast navdiha srce odprla Borutu Pahorju. Življenje ji ni prizanašalo, a vedno se je izrisala nova pot. Ko je usoda prekmalu končala njeno kariero baletne plesalke, so začela nastajati koreografska dela.

Njen opus do danes šteje prek 140 koreografskih del in veliko izmed njih s seboj nosi tudi smrt. Ob tem gostitelj Turcujevo vpraša, ali si kdaj ne zaželi spremeniti konca, ga morda olepšati. "Borut, vedi, da ko boš videl srečen konec pri meni, to pomeni, da se je Valentini nekaj zgodilo v življenju," mu odgovori.

Borutu Pahorju je v najnovejšem podkastu srce odprla Valentina Turcu.

Borutu Pahorju je v najnovejšem podkastu srce odprla Valentina Turcu.

Sami Rahim

"Ko je mati umrla - seveda sem jaz bila premlada, da bi razumela - takrat mi je Maurice (Bejart, op. a.) rekel: 'Ti s to svojo dušo boš zdravila ljudi'" nadaljuje Valentina Turcu, ki tedaj ni vedela, kaj ji govori. Dodal je: "Toliko imaš za povedati o smrti, da bo vsaka tvoja predstava zdravilna, polna ljubezni!"

Toliko let pozneje so se njegove besede izkazale za še kako resnične. Če naštejemo le nekaj njenih prizorov smrti: Romeo in Julija, Jevgenij Onjegin, Carmen, Madan Bovary, Dama s kamelijami ... Valentina Turcu pravi, da si vedno vzame čas za prizore smrti na koncu, ki so zdravilni. 

Za prizore smrti si vedno vzame čas.

Za prizore smrti si vedno vzame čas.

Sami Rahim

 

Ob tem sogovorniku zaupa, da se je vendarle preizkusila tudi na povsem drugem področju. V času koronavirusa je Nana Milčinski Ježek v gledališče (SNG Maribor) prinesla otroško knjigico Frana Milčinskega Ježka in dogovorili so se, da bodo naredili gledališko predstavo. "Jaz sem se počutila popolnoma netalentirano," priznava.

Svoje dvome je izrazila tudi direktorju, a je verjel vanjo, kot tudi vsa ekipa. "Potem sem pa rekla: gremo - baloni, rolke, norišnica - in krasno glasbo smo naredili!", energično opisuje Turcujeva predstavo, ki so jo otroci takoj vzeli za svojo. "Moram priznati, da sem presenetila samo sebe," še doda.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.