Uredništvo | 3. 7. 2024, 09:31

Blaž Brodnjak je trdno prepričan, da nas čaka nekaj mnogo težjega, kot je zeleni prehod

Bo Slovenija čez 20 let z vidika staranja prebivalstva res turistična znamenitost?

Sami Rahim

Zeleni prehod je izziv, a po mnenju prvega moža Nove Ljubljanske banke nas čaka še nekaj zahtevnejšega. "Če bo šlo tako naprej, bomo čez 20 let turistična znamenitost."

Borut Pahor je v najnovejšem Mastercard® podkastu navdiha gostil Blaža Brodnjaka, predsednika uprave Nove Ljubljanske banke. V izčrpnem pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi velike težave, ki preti Sloveniji. To je vse bolj starajoča se družba

"Mi smo družba, ki se stara zelo, zelo hitro. Lani je bilo v Sloveniji rojenih 16.800 otrok. 8000 ljudi, ki so predvsem najambicioznejši, najpogumnejši in najbrihtnejši, nam odide vsako leto. Pol generacije možganskega potenciala nam odide vsako leto, to nadomeščamo z uvozom v glavnem v povprečju z nižje kvalificiranimi profili. To je strukturni izziv," razmišlja Blaž Brodnjak.

Bo Slovenija čez 20 let z vidika staranja prebivalstva res turistična znamenitost?

Bo Slovenija čez 20 let z vidika staranja prebivalstva res turistična znamenitost?

Sami Rahim

Manj otrok na leto se je nazadnje rodilo leta 1928, povprečna slovenska družina ima trenutno 1,5 otroka. Premalo, da bi vzdržala t. i. medgeneracijska pogodba. "Vse več bo starejših od 65 let, vse manj mlajših od 20. Kdo bo skrbel za nas v domovih za ostarele?" se sprašuje Brodnjak in doda: "Po mojem trdnem prepričanju bo demografski prehod daleč večji izziv kot zeleni prehod."

Rezultati omenjenega se že kažejo v praksi - domovi za starejše se zapirajo, pa ne zato, ker ni več kapacitet in postelj, ampak zato, ker ni ustreznega kadra.

Ob tem Borut Pahor podeli svoje opažanje: "Pogosto potujem službeno v Azijo. Ko sem tam, je ogromno nasmejanih mladih ljudi vsepovsod - na cestah, v podjetjih. Ko pridem v Evropo, tega ni opaziti v taki meri. Na neki način Evropa postaja muzej sveta." Temu zgovorno pritrdi tudi Brodnjak, ki je prepričan, da če se ne bo nekaj korenito spremenilo, bomo čez 20 let postali turistična znamenitost.

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.