Uredništvo | 1. 5. 2024, 09:01

Ivo Boscarol iskreno povedal, kaj je svojim zaposlenim prepovedal z odlokom

Ivo Boscarol je pred dvema letoma doživel veliko življenjsko prelomnico. Ko je odšel, je imel Pipistrel 230 zaposlenih in na prste dveh rok lahko prešteje tiste, ki so podjetje zapustili. 

"Strel v koleno je bil naš največji uspeh," je dejal Ivo Boscarol Borutu Pahorju v nadvse zanimivem in navdihujočem aktualnem Mastercard podkastu navdiha, ko sta se dotaknila zgodovinske odločitve pred dvema letoma, ko je v javnosti završala novica, da je ajdovski Pipistrel dobil novega lastnika.

Ob tem je Boscarol povedal, da je podjetje zapustil z 230 zaposlenimi in med njimi lahko na prste dveh rok prešteje tiste, ki so v vseh teh letih odšli stran. "Pa eden ni imel podpisane pogodbe o zaposlitvi s konkurenčno klavzulo," doda Boscarol, ki v življenju ničesar ni in ne počne zaradi denarja, prav tako je prepričan, da plača ni edina osnova pri zaposlenih, ampak je pomembno, kako motiviraš ekipo.

Pomembno je, kako motiviraš ekipo, je prepričan Ivo Boscarol.

Pomembno je, kako motiviraš ekipo, je prepričan Ivo Boscarol.

Sami Rahim

Vedno mu je bilo zelo pomembno, da je zjutraj prišel v zadovoljen kolektiv. "Mi tudi nismo nadur delali, sem jih z internim odlokom prepovedal. Sem hotel, da gredo ljudje ob treh domov … " pravi Ivo Boscarol.

Zaposleni so delali od sedmih do treh, in če delo ni bilo opravljeno, pravi, da je za to kriv on sam, ker ga ni dobro organiziral.

Niti enemu letalu Pipistrela ob nesreči ni bila dokazana tehnična napaka.

Niti enemu letalu Pipistrela ob nesreči ni bila dokazana tehnična napaka.

Sami Rahim

"Danes mora imeti človek čas za odklop, da pride drug dan s svežo glavo in ne naredi napake," pripoveduje Boscarol. Napake so v njihovem poslu lahko življenjskega pomena, ob tem pa častni predsednik Pipistrela pove, da v vseh teh letih niti enemu njihovemu letalu ni bila dokazala tehnična napaka za nesrečo. "To je tisto, zaradi česar si nisem dovolil, da bi moji zaposleni bili nezadovoljni. Zato so pa taki rezultati," še doda.

Zaposlene je imel močno v mislih tudi po tem, ko je sklenil prodati podjetje Pipistrel ameriškemu Textronu. Pravi, da so se o kupnini zelo malo pogovarjali. Veliko pomembnejša mu je bila obljuba, tudi zapisana v pogodbo, da bodo zaposleni obdržali svoje službe in položaje (tudi vodilni) in da bosta proizvodnja in razvoj ostala v Sloveniji.

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.