A. Ko. | 19. 4. 2023, 20:00

Jure Knez z navdihom spodbuja mlade: "Če ne treniraš dovolj, si lahko jezen sam nase"

Sami Rahim

Jure Knez in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o vpetosti družine v poslovno sodelovanje, zakaj so mladi pomembni za razvoj in napredek podjetja ter kakšen mora biti vodja, da lahko ekipo pripelje do svetovnega uspeha. Ko je Pahor primerjal podjetnika s Stevom Jobsom, pa se je razvila tudi zanimiva debata, kaj uspeh sploh je.

V Mastercard® podkastu navdiha z Borutom Pahorjem se je nekdanji predsednik republike pogovarjal z Juretom Knezom, nadvse navdihujočim soustanoviteljem in predsednikom svetovno znanega in mednarodno uspešnega slovenskega podjetja iz Trbovelj. Dewesoft je, kot je zapisano na njihovi spletni strani, med nami zato, da izzove in spremeni svet merilne tehnologije. In zakaj je med nami Jure Knez? 

Morda zato, da nas nauči, kako priti do uspeha ali pa celo zato, da se z njegovo pomočjo začnemo zavedati, kaj uspeh sploh je, preden se podamo na trnovo pot proti cilju.

Sami Rahim

Njegov navdihujoč, optimističen in predvsem srčen pristop se pokaže že takoj na začetku pogovora, ko spregovori o poti učenja, po kateri pravi, da še vedno stopa. "Z vsemi izleti po svetu, z obiski ključnih strank, z novimi raketami, samovozečimi vozili ... Tehnika je tisto veselje, kjer dobim zagon, da lahko gledam naprej," prizna Knez in doda, da noben otrok verjetno nikoli ne sanja o tem, da bi delal merilne instrumente. In tako tudi sam ni. 

O strahu, uspehu in navdihu ...

Kljub vzponom in padcem mu nikoli ni težko vstati iz postelje. "Strast, uspeh in navdih," so ključ do rasti, pravi. Borut Pahor mu iskreno namigne, da je v desetih letih poznanstva spoznal, da je kljub visokim uspehom ostal skromen človek. "Treba je biti skromen, realen, objektiven, ne glede na raven znanja, ki ga imaš," pokaže Knez svojo skromnost in prizna, da ga naprej žene zadovoljstvo vsake stranke. Govoril je tudi o tem, da je za uspeh treba preseči strah pred neznanim.

"Formula za uspeh ni strah pred neznanim, ampak njegovo obvladovanje oziroma preseganje."  - Jure Knez

Vmes se pošalita tudi o lokaciji, kjer je podjetje nastalo. Knez s svojim iskrenim humorjem pojasni, da so podjetja na periferiji prednost: "Samo en način je, da najdeš Trbovlje ... Tu si moral biti rojen." Kljub temu, da se oba strinjata, da je pri doseganju uspeha potrebnega veliko odrekanja, je Knez jasen, da za poseganje po poslovnih rezultatih ne smemo vreči stran svojih najboljših let življenja

"Meni nikoli ni vseeno, če projekt izgubimo zaradi lastnih napak. Če ne treniraš dovolj, si lahko sam nase jezen." - Jure Knez

Beseda nanese tudi na to, kako se pripravljati na neuspeh in krizna obdobja ter kakšni so ljudje, ki lahko stremijo k uspehu. "Podeljeval sem odlikovanja na najvišjih področjih. Vsi imamo veliko znanja. Ima ga marsikdo. Sem pa se dokopal do ugotovitve, da so najboljši šampioni tisti, ki imajo vse to."

Sami Rahim

"Znanje, se odrekajo, in da so hkrati tako pogumni kot vztrajni," svoje izkušnje z uspešnimi ljudmi deli Pahor, Knez pa potrdi, da je vztrajnost zagotovo ena ključnih lastnosti. "To je ena tistih stvari, ki diferencira ljudi. Uspe nekdo, ki je zelo vztrajen." 

Podjetnik, ki ga naš nekdanji predsednik primerja s Stevom Jobsom

Eden bistvenih elementov uspeha je tudi to, da veš, kje so tvoje šibke točke. Pogovarjata se o vodenju, kako poiskati šibke točke in jih zakrpati. "Vedno si rečem, da sem želel biti dober, verodostojen, in vedno, vseh 32 let politične poti, sem stremel k temu, da so mi ljudje zaupali, da smo se strinjali."

"Šlo je za to, da so mi zaupali, ker sem skušal delati v njihovo korist." - Borut Pahor

"Zaupali so mi na dolgi rok. Tako mora biti, ko raziskuješ nekaj novega," o svojih dolgoletnih izkušnjah modro spregovori Pahor, ki na točki Kneza primerja celo s Stevom Jobsom. Kako? Preverite v podkastu navdiha.

Sami Rahim

"Ustrezava tistim, za katere delava. Partnerjem, volivcem. Kako pa lahko meriva uspeh?" se je spraševal nekdanji predsednik republike, ki je merjenje uspeha želel prikazati s čustvi in ne samo z merljivimi rezultati. Vas zanima, kaj je za Kneza največji uspeh v njegovi karieri? 

"Ustvarjanje je vrednota, ki me izpolnjuje. Ko bodo luči ugasnile, da se zavedaš, da si res delal nekaj pomembnega, trajnega, da pustiš pečat za prihodnje generacije," je jasen Knez. Da so mladi pomembni, sta se oba strinjala. Kako Knez dela z njimi, prisluhnite v pogovoru, kjer boste slišali tudi, ali je bil Borut Pahor srečen, ko je zmagal devetič zapored.

"Merimo lahko korake, so pa redki koraki zadoščenja, ki štejejo."

Vrh podjetništva je kot vrhunski šport. "Veliko je odrekanja, vlaganja vase, v svoj produkt. Mladim lahko ponudimo okolje, kjer lahko hitreje ustvarijo svoje sanje," se Knez vmes spomni tudi na svoje otroke, ki jim stoji ob strani na poti do poslovne rasti. Pahor pravi, da sicer redko kaj obžaluje, kaj pa Knez? "Naredil bom vse, da podjetje ostane v rokah zaposlenih, družine in da ustvarjamo kapital, da bo podjetje lahko še naprej nemoteno delovalo." 

Sami Rahim

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO