Uredništvo | 3. 4. 2024, 09:32

Priljubljeni župnik Martin Golob iskreno o sodobni mladini

Številni menijo, da sodobni mladini ni pomoči, da ne pozna več vrednot. Kaj pa o tem meni najbolj priljubljeni duhovnik pri nas? 

V podkastu Mastercard navdiha je Borut Pahor tokrat gostil verjetno najbolj priljubljenega in poznanega duhovnika pri nas, Martina Goloba, ki izstopa tudi po spretni rabi družbenih omrežij. To je, pravi, tudi zelo učinkovita pot, da pride njegovo sporočilo do mladih.

Mladina je danes drugačna kot včasih, velikokrat tudi deležna kritik starejših. "Sem in tja rečemo, da današnja generacija otrok nima več tistih vrednot, ki bi oblikovale neko družbo, ki si jo želimo," je temo načel Borut Pahor, ob tem pa poudaril, da sam ni čisto prepričan, da je tako.

Oba sogovornika veliko delata z mladimi in verjameta vanje.

Oba sogovornika veliko delata z mladimi in verjameta vanje.

Sami Rahim

S tem, da je vse "zafurano", se absolutno ne strinja niti Martin Golob, ki pravi: "Mladi so dobri. Mladi so tudi malo ogledalo nas, starejših, ni pa to zdaj vse zafurano, kot včasih slišimo – 'joj, ta mladina'. Ogromno je zelo plemenitih mladih, ki želijo družbi dobro, imamo tudi ogromno mladih, ki so prostovoljci."

Poudaril je, da je veliko mladih, ki znajo pomagati in poslušati, da pa je njihov način bivanja danes drugačen, ker pač živijo v drugačnih časih, s tem pa ni nič narobe

Povsod v življenju, predvsem pa pri družbenih omrežjih Golob svetuje ohranjanje določene mere nadzora.

Povsod v življenju, predvsem pa pri družbenih omrežjih Golob svetuje ohranjanje določene mere nadzora.

Sami Rahim

Sta se pa sogovornika dotaknila tudi družbenih omrežij, ki jih že nekaj let zelo spretno, a tudi premišljeno uporablja Martin Golob. Podarja, da je pomembno, da človek pri tem ne izgubi nadzora ter da se stalno izprašuje:

"Kar tako prepustiti se, to ni nikoli dobro. Kot je tudi fino imeti samonadzor, kaj bom napisal, kaj bom delil. Ali bom nekoga prizadel, oblatil, ponižal, je to moj namen, je moj namen konstruktivno povedati nestrinjanje in biti še vedno do nasprotnika spoštljiv – kaj želim sporočati?"

Celoten podkast je na voljo TUKAJ.