Uredništvo | 10. 4. 2024, 09:01

Župnik Martin Golob iskreno o ljubezni

Duhovnik Martin Golob pravi, da drugače, kot da je iskren, ne zna. Iskren je bil tudi pri nekaterih precej drznih vprašanjih, ki mu jih je postavil sogovornik Borut Pahor. 

Borut Pahor in njegov gost v najnovejšem podkastu Mastercard navdiha, duhovnik Martin Golob, sta se skozi zanimiv pogovor dotaknila tudi marsikatere morda za nekatere 'tabu' teme. "Prosim, da se tukaj počutite kot pri spovedi, izpovejte se," je svojega gosta simpatično v uvodu spodbudil Pahor. 

Tako je pogovor nanesel tudi na ljubezen in na skušnjave, ki so jim izpostavljeni duhovniki. "Pa ne samo tiste na dveh nogah," se je ob tem pošalil Martin Golob. Gostitelj ga je vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi mu v prihodnosti na pot prišla ljubezen, ki bo močnejša od volje pripadati duhovniškemu poslanstvu

Martin Golob pravi, da je povsem mogoče, da bi se tudi on zaljubil.

Martin Golob pravi, da je povsem mogoče, da bi se tudi on zaljubil.

Sami Rahim

Martin Golob je dejal, da je povsem mogoče, da bi se strašno zaljubil: "Najprej bom rekel: 'Hvala Bogu, še sem normalen.' Tako smo ustvarjeni, temu človek pravzaprav niti ne more ubežati, to se ti lahko zgodi, vsakomur se to lahko zgodi …"

Na Pahorjevo vprašanje, ali si tega morda celo želi, pa je v smehu odgovoril: "Ne, ne, ne bi iskal težav ...". Čeprav je zapisan duhovniškemu poklicu, pravi, da on sam živi ljubezen.

Drugega vzgiba, kot so ljubezen, vera in upanje, za Martina Goloba ni.

Drugega vzgiba, kot so ljubezen, vera in upanje, za Martina Goloba ni.

Sami Rahim

"Moja ljubezen se izraža v odnosu do bližnjega, mojih faranov, do mojih mladih, mojih starejših, ljubezni do Boga in do samega sebe. Vse to, kar počnem, počnem iz ljubezni, ker drugega vzgiba pravzaprav ni, kot so ljubezen in vera in upanje," pravi.

O vprašanju, ali bi bila ta ljubezen do faranov manjša, če bi cerkev dopuščala, da gre v zakon, pa Martin Golob razmišlja, da bi bilo gotovo drugače. Ljubezen bi bila že ista, a bilo bi pošteno, da bi svoj čas posvetil tudi svoji družini. Trenutno pa se cel izroča Bogu in ljudem ter jim je povsem na voljo. 

Celoten podkast si lahko ogledate TUKAJ.