Uredništvo | 8. 5. 2024, 08:31

Ste vedeli, kako je ajdovski Pipistrel dobil ime? (Za tem stoji zanimiva zgodba)

Nekateri Ajdovci se še spomnijo trenutka, ko so motorni zmaji Iva Boscarola začeli preletavati tamkajšnje nebo. Najprej nikoli podnevi, vedno ob večerih. 

Pipistrel je blagovna znamka, ki je malokateri Slovenec ne pozna. Pa ste kdaj pomislili, od kod ime in kaj pomeni? Zanimivo zgodbo je Ivo Boscarol povedal Borutu Pahorju v podkastu Mastercard navdiha.

Ivo Boscarol je od nekdaj sanjal, da bo letel. Ideja njegovim staršem ni bila všeč, zato je malo priredil vsakodnevna poletna pohajkovanja na ajdovsko kopališče in raje zavil na - letališče. Na skrivaj je hodil na tečaj za jadralno letalo in še danes pravi, da je letenje v jadralnem letalu "čista erotika", nekaj najlepšega. 

Namesto na kopališče je hodil - na letališče.

Namesto na kopališče je hodil - na letališče.

Sami Rahim

V drugi polovici osemdesetih let je dobil idejo, da bi delal zmaje, in to motorne. Preplezal je številne birokratske ovire na poti, se ogromno učil (še danes se uči, to je njegov hobi) in počasi so začeli nastajati zmaji, sprva zanj, nato za prijatelje, pa za njihove prijatelje. Temu se je tedaj reklo alternativno letenje in bilo je prepovedano. 

"Mi smo lahko leteli zvečer, samo na večernem nebu, ker je upravnik rekel: 'Ti se lahko s tem ubiješ, ampak jaz ne bom kriv, ko zaklenem hangar, lahko letiš'," pripoveduje.

Kot netopirji so zmaji zvečer preletavali nebo nad Ajdovščino.

Kot netopirji so zmaji zvečer preletavali nebo nad Ajdovščino.

Sami Rahim

In doda: "Zato smo leteli zvečer in na večernem nebu je bilo to trikotno krilo podobno netopirju in so Ajdovci začeli govoriti: 'Aha, Ivovi netopirji zdaj letijo.' In sem dal ime podjetju tako, da bi Italijani razumeli, ker po italijansko je 'pipistrello' ali pa po latinsko 'Pipistrellus'."   

Takrat so bili v ekipi trije, ko se je pred dvema letoma Ivo Boscarol ob prodaji podjetja umaknil, pa je Pipistrel zaposloval 230 ljudi. Veliko let, razvoja, znanja, priznanj, nagrad, dosežkov in uspehov pozneje, po tistih večernih preletih, je Pipistrel dosegel 3. mejnik v razvoju letalstva (6. junija 2020 je Pipistrel certificiral ne samo električno letalo, ampak tudi električni pogon in električne baterije) in se za vedno z velikimi črkami zapisal v svetovno zgodovino. 

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.