Uredništvo | 11. 6. 2024, 13:44

Mojca Trnovec: "Ponosna sem na goste, ki se vračajo, nam zaupajo"

Danijel Čančarević

Chefinja Mojca Trnovec vodi družinsko Gostilno Mihovec v Zgorjih Pirničah, ki hrano gostom postreže tako rekoč naravnost z vrta. Priznano gostinko in kuharsko mojstrico je širša javnost lahko spoznala kot žirantko v kuharskem tekmovanju Mali šef Slovenije, vpeta pa je seveda tudi v druge kulinarične projekte. Polonci Rahmanović - Poli je v LUŠTnem podkastu med drugim povedala, da je skozi izobraževanja za sommelierko stkala ogromno znanstev in prijateljstev, kar se ji zdi velik žegen.

"Ogromno informacij sem dobila doma od svoje predhodnice, stare mame Ivanke. Ona je bila živa enciklopedija," je med drugim povedala Mojca, ki nam je zaupala tudi, da je bil v začetkih njihove družinske kuhinje eden od zrezkov poimenovan zrezek Mojca, največja ironija pa je bila, da tega zrezka sploh ni marala. Tisti čas je bila namreč v modi eksotika, in pri tem zrezku je šlo za sesekljano meso, malo omake in ananas, kar njej, ki ima rada tradicionalne jedi, ni bilo ravno pri srcu.

Chefinja je znana predvsem po svojem vrtu oziroma, bolje rečeno, njivi, saj je prava "poljedeljka", ki pa ne goji samo zelenjave, ampak tudi žita. Sama torej prideluje moko, iz katere nato zamesi božanski domači kruh. "Delamo na tem, da gosti na krožniku začutijo, kaj je resnično pristno, avtohtono, hišno – ne samo domače, ampak res hišno."

Mojca pa je tudi sommelierka tretje stopnje, kar ji seveda pride zelo prav v njihovi družinski gostilni, saj zna spajat hrano s pravim vinom, pravi pa, da je ljubezen do poznavanja vin njen hobi, ki se je združi z njenim poklicem. "Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven," pravi.  

Še veliko več o Mojci Trnovec – kakšne so bile njene mladostniške želje, kako jo je pot potem zanesla v kulinariko in kateri ljudje so ji bili pri tem največji vzor in tudi mentorji – pa izveste v tem LUŠTnem podkastu.