V novi epizodi četrte sezone podkasta Ob skodelici kave smo gostili chefa Marka Pavčnika.
Kave skupaj nisva spila, ker je priznani chef Marko Pavčnik svojo jutranjo že spil, sva se pa dogovorila, da naslednjič snemava v njegovi Restavraciji Pavus ali Bistroju Lalu, kjer je v prečudovitem ambientu tudi odlična hrana. Ne oklevajte z obiskom in se prepričajte sami.
Prisluhnite novi epizodi podkasta Ob skodelici kave z Markom Pavčnikom:
Pred nekaj dnevi je kulinarični vodnik Michelin razkril, katere slovenske restavracije so prejele prestižno Michelinovo zvezdico - zasijali smo s kar 12 zvezdicami. Eno izmed teh si je ponovno prislužil Marko Pavčnik iz Restavracije Pavus v Laškem. Z izkušenim chefom smo klepetali pred to čudovito novico.
"Restavracija Pavus je moja baza, moj drugi dom"
"Včasih več časa preživim v drugem domu kot v prvem," prizna Pavčnik, ki mu svet kuhinje in hrane pomeni vse. Pravi, da je to način njihovega življenja in da si ga ne zna predstavljati drugače.
"Pavus je doživetje. Imamo svojo zgodbo, ambient in delamo stvari, v katere resnično verjamemo. Pripeljali smo ga na visok nivo, kjer lahko delam to, kar hočem. Mogoče ni za vsakega. Tisti, ki so navajeni na dunajce in zrezke, tukaj nimajo kaj iskati. Naša hrana je kompleksna. Držimo se divje hrane in velik poudarek namenjamo strežbi. Ko gostje pridejo k nam, tukaj preživijo dve ali tri ure, lahko tudi več, seveda," pojasni svojo kulinarično zgodbo. Zaveda se, da obisk restavracije ni nujno potreben, ampak greš tja, ker lahko.
Pavčnik prav tako vodi Bistro Lalu, ki je v centru Celja. "Bistro je drugačen. Lahko si nekaj privoščiš na hitro ali pa si vzameš čas. Ni pretirane zgodbe ali filozofije, ampak dobra hrana in dobra ponudba pijače," pojasni.
View this post on Instagram
"Ko pogledam nazaj, sva bila kar pogumna"
Marko Pavčnik brez težav prizna, da si ni nikoli mislil niti želel, da bi imel takšno restavracijo, kot ima danes. Grad Tabor Laško, kjer je njegova restavracija Pavus, je vedno veljala za neuspešno lokacijo. Tam se je že kar nekaj najemnikov menjalo. Tam so zdržali le pol leta ali leto. "Ko smo prišli gor, smo bili zelo skeptični. Ravno takrat smo bili na vrhu gospodarske krize, oba z ženo sva pustila službi in imela dva majhna otroka. Ko pogledam nazaj, sva bila kar pogumna, ampak je šlo. Priznam, da je bilo težko. Zelo. Ampak cilje, ki sem jih imel v življenju, sem dosegel. V tem trenutku sem zelo zadovoljen," prizna priznani chef.
Na začetku so predano delali in se soočali z dnevi, ko ni bilo nikogar, in z dnevi, ko so delali kot norci. "Če ne daš celega sebe, ni možnosti, da uspeš," je prepričan in še dodal: "Če si v Laškem, moraš biti drugačen od drugih. Divja hrana me spremlja že od začetka. Sestavine iz gozda in travnika, to je osnova naših okusov, ki jih poskušam na krožnike speljati elegantno, saj imajo lahko grobe in intenzivne okuse. Juha iz 30 zelišč ali gozdna juha. Zastavljene poti se držim in očitno je v redu."
Več o Marku Pavčniku, njegovi restavraciji in bistroju, ljubezni do kuhanja, delu vodje, oddaljenosti od Ljubljane, nazivu 'Kulinarični divjak z dušo', kako je delati z ženo, kakšen odnos imata do kuhinje njegova sin in hčerka, o družinskem življenju in ljubezni do adrenalina izveste v novi podkast epizodi. Se poslušamo?
Prisluhnite prejšnjim epizodam podkasta Ob skodelici kave: