Boštjan Zidar – okusi morja in sonca, ujeti v vsako posamezno steklenico kleti Vinakoper

30. 9. 2025, 10:01 | M. V.

V podkastu Iz trte izlito smo se tokrat preselili na morje, skozi oči sogovornika Boštjana Zidarja, ki že 13 let zapored svoje poslanstvo z vsem srcem uresničuje v največji kleti v Slovenski Istri. Na letošnjem prestižnem ocenjevanju Decanter je Vinakoper, poleg preostalih nagrad, domov odnesel najvišjo nagrado best in show. Zgodba, ki dokazuje, da je za pridelavo vina potrebno potrpljenje, trud, prizadevnost in vztrajnost, ki jo skrbno dopolnjuje povezava s tradicijo. 

Vinski podkast Iz trte izlito razkriva osebnosti, ki stojijo za slovenskimi vinskimi okusi, zgodbe, ki jih kreirajo v enem izmed najbolj zahtevnejših in dinamičnih poklicev. Boštjana Zidarja vinska zgodba spremlja že od majhnega, nad samim poklicem enologa pa ga je v tretjem letniku študija na biotehniški fakulteti v Ljubljani navdušil profesor Mojmir Wondra. Vse od tedaj je celostno vpet v vinski svet, ki mu veliko pomeni. V kleti Vinakoper to strast in predanost vseskozi nadgrajuje z novimi presežki kakovosti ter krepitvijo prepoznavnosti blagovne znamke.

Nagrada kot priznanje preteklega dela in vlaganja v zgodovino kleti Vinakoper 

Ko so izvedeli za prestižno nagrado iz Londona, je vsa ekipa ravno bila na skupnem druženju. Boštjan na najvišjo nagrado best in show gleda predvsem kot nagrado za vse preteklo delo celotne ekipe, saj to ni samo rezultat enega dneva, enega leta, temveč veliko vlaganj v samo zgodovino Kopra. Za kakovost se trudijo na vsakem posameznem koraku in želijo doseči in utrditi prepoznavnost tako med slovenskimi vinoljubkami in vinoljubci kot povečati svojo prisotnost na mednarodnem parketu. Pri tem Boštjan priznava, da s pravo podporo, ekipo in terroirjem lahko premikaš meje in dosegaš res visoke cilje. Velikokrat pa prav ti pomembni cilji ostanejo nedosegljivi. A kot se je pokazalo, ne v primeru kleti Vinakoper. 

Boštjan Zidar podkast o vinu Iz trte izlito vino
Aleksandra Saša Prelesnik

Narava, terroir in podnebje zagotovijo osnovo, ki jo v kleti nadgradijo 

Boštjan vina opiše s takšno vnemo, da njihove okuse lahko začutiš na brbončicah: »Narava nam vsako jesen podari en čudovit dar, ki mu rečemo grozdje, naša naloga pa je, da iz tega grozdja naredimo čim boljše vino, in to s čim manj posegi. Da torej na čim bolj naraven način pridemo do kozarca vina,« poudarja glavni enolog kleti Vinakoper. Pri tem prav ničesar ne prepuščajo naključju, saj je vsak proces in vsaka točka v kleti Vinakoper skrbno nadzorovana. Boštjan ob tem dodaja, da si želi, da nekdo, ki bo na drugi strani to vino poskusil, doživi vse tisto, kar je doživljajo grozdje v samem vinogradu, kar so doživljali vsi skozi vsako točko pridelave v kleti. 

Zmrzovalo bo: pred nami prva slana letošnje jeseni

Ena trta, dva terroirja, neizmerna strast 

Vso kariero je Boštjan imel privilegij, da ga je spremljala ena trta, vendar v dveh povsem različnih terroirjih. Iz kleti Vinakoper, kamor je prišel v sklopu prakse, ga je profesionalna pot v nadaljevanju odpeljala v Vinakras, njegovo srce pa potem nazaj v Vinakoper, kjer skupaj z ekipo vsak dan znova zgodbo in vizijo nadgrajujejo in izpopolnjujejo. Med paleto vin, ki jih je mogoče najti v njihovi zbirki, je tudi vino, navdahnjeno s prvimi zapisi vinogradov kleti Vinakoper. S tem Vinakoper ohranja stik s tradicijo in neprecenljivo zgodovinsko ter kulturno dediščino, ki je vtkana v zidove kleti in dejavnosti, s katerimi se v kleti še danes ukvarjajo. 

Boštjan Zidar podkast o vinu Iz trte izlito vino
Aleksandra Saša Prelesnik

Novi trendi predstavljajo nove izzive 

Tudi Boštjan Zidar z ekipo opaža spremenjene trende, kadar govorimo o druženju tudi ob kozarcu vina. Poleg tega, da seveda tudi v kleti Vinakoper opozarjajo na odgovorno pitje vina, vidijo naraščanje priljubljenosti vin z manjšo vsebnostjo alkohola, a kot dodaja sogovornik, je alkohol le ena izmed neštetih elementov, ki jih vsebuje vsaka steklenica vina. S celostnim pristopom, ki ga kombinirajo s kulinariko (ob kleti je namreč tudi restavracija) in trgovino lokalnih izdelkov želijo poudarjati, da je vinska zgodba del širše zgodbe pokrajine, kjer je, mesta, regije in ne nazadnje vsake posamezne države. In vsaka vinska zgodba ima svoje skrivnosti. Nekaj njih spoznajte v pogovoru na spodnji povezavi. 

Katja Šuklje Antalick – vinogradništvo in vinarstvo je strast, ki jo je treba deliti