V vinskem podkastu Iz trte izlito je tokrat gostovala doktorica vinogradništva in vinarstva Katja Šuklje Antalick. Po letih študija in dela v Južni Afriki in Avstraliji se je vrnila v Slovenijo, kjer akademske vode združuje s podjetništvom in nadaljevanjem družinskega poslanstva. Poleg znanja in izkušenj je v Slovenijo pripeljala tudi 'bordojca', vendar ne zgolj steklenice vina, temveč moža, s katerim si delita profesijo, družinsko in poslovno pot.
Vinski podkast Iz trte izlito razkriva osebnosti, ki stojijo za slovenskimi vinskimi okusi, zgodbe, ki jih kreirajo v enem izmed najbolj zahtevnih in dinamičnih poklicev. Tokrat je pred mikrofon stopila doktorica vinogradništva in vinarstva Katja Šuklje Antalick in brez dlake na jeziku spregovorila, da je skrb za vinsko trto čudovito, a tudi zelo zahtevno poslanstvo, polno odrekanja in trdela dela. Razkrila je, da se sama bolje znajde v vinogradu in vinski kleti kot šepetalka vinom kot pa v vlogi njihove promotorke. Med drugim je poudarila, da je vpetost tako nje kot njenega moža v isto branžo prednost, saj je vselej dobro imeti nekoga, ki s tabo deli strast in področje vinogradništva in vinarstva tudi v celoti razume.
Mednarodne izkušnje so prednost
V tujini so jo sprejeli odprtih rok, zato pravi, da je tovrstna izkušnja prednost, saj vidiš drugačne stvari, kot jih morda že počneš doma, in se tako domov vrneš tudi s povsem drugačno perspektivo. Na potovanju pa je tudi spoznala moža in ga iz francoske vinorodne pokrajine pripeljala v slovensko. Med drugim skrbi tudi za dopolnitev vinske ponudbe v vinskem baru Šuklje, ki je vrata odprl leta 2017. Katja pravi, da takrat na pobudo njenega brata Matije, zdaj pa so seveda v procese dele vpeti vsi družinski člani, da poprimejo krmilo, kadar je treba. Vinski bar je nastal tudi z idejo izobraževanja o različnih vinskih okusih, hkrati pa je tudi dopolnil ljubljanski izbor vinskih barov. Ljudje so namreč bili navdušeni nad samo širino ponudbe, ki se vseskozi dopolnjuje.
Modra frankinja paradni konj vinske kleti Šuklje in Bele krajine
Katja je v novo epizodo vinskega podkasta prinesla modro frankinjo, prvo komercialno polnitev z njenim podpisom. V tej sorti vidi številne prednosti, ne samo zaradi tega, ker najbolj izrazi terroire in je je v Beli krajini tudi največ, temveč predvsem tudi za to, ker je tako raznolika, ima lepo svežino, malce večjo kislino in se zelo dobro poda različnim jedem. Je tudi sorta, ki resnično navduši in ima odličen potencial staranja. Z leti oziroma zorenjem je vse boljša.
Slovenija kot trženjska znamka
Čeprav se vsa družina Šuklje trudi, da bi tudi Bela krajina bila postavljena tako v slovenskem kot svetovnem vinskem zemljevidu, Katja pravi, da je na posamezni ravni še zmeraj težko. Ko se vsak promovira zase, lahko namreč prav to privede do nekega kaosa, saj se v tujini ne bodo poglabljali v posamezne vinorodne pokrajine. Po njenem mnenju bi tako bilo smiselno, da Slovenija postane enotna trženjska znamka, ki bi se tako tudi pozicionirala v tujini in stala za vso promocijo slovenskih vin.
V ospredju je vselej družina
V vinsko, vinogradniško in podjetniško zgodbo je vpeta cela družina Šuklje in za delo, kadar je to potrebno, poprimejo prav vsi. A Katja pravi, da je v ospredju vselej družina – tudi pred podjetništvom. Še vedno vsi delujejo bolj kot družina, si med seboj pomagajo in skupaj sodelujejo, predvsem jih povezuje ljubezen do vinogradništva in zemlje. Poleg skupne poslovne poti družino Šuklje združuje še en del tradicije, in sicer je vsem moškim potomcem ime Jože, če ni to prvo ime, je pa drugo. »Moj oče je Jože, moj brat je Matija Jože, njegov sin je Oskar Jože.« Ime, ki se prenaša iz roda v rod.
Točka enakovrednosti
Katja Šuklje je v pogovoru med drugim poudarila, da smo v vinskem svetu prišli do točke, kjer so ženske in moški enakovredni, in da so moški začeli sprejemati ženske tudi v svetu vinarstva in pa vinogradništva. Še zmeraj pa je včasih pot do samega priznanja za žensko nekoliko daljša kot pa za moške kolege. Čeprav se te meje počasi in vztrajno tudi brišejo.
Prisluhnite celotnemu pogovoru.