V podkastu Iz trte izlito je bil tokratni gost glavni enolog in direktor proizvodnje Ptujske kleti. Vino ga je spremljalo že vse od časa študija, ko je svojo žepnino, raje kot za zvočnike, porabil za nakup dražjih steklenic vin. S svojo drzno enološko ustvarjalnostjo skupaj z ekipo danes piše nova poglavja najstarejše slovenske kleti.
Vinski podkast Iz trte izlito razkriva osebnosti, ki stojijo za slovenskimi vinskimi okusi, zgodbe, ki jih kreirajo v enem izmed najbolj zahtevnejših in dinamičnih poklicev. Pred mikrofonom se je v drugi epizodi znašel glavni enolog in direktor proizvodnje v Ptujski kleti Maksimiljan Kadivec, ki je odkrito spregovoril o svoji strasti do vina, o polnitvah, ki bogatijo Ptujsko klet, o tem, koliko kapljic njegovega znoja je prisotnih v posameznih steklenicah, in o viziji prihodnosti kleti, ki jo vidi skupaj s svojimi poslovnimi partnerji. Med drugim se je v pogovoru dotaknil tudi praznine, ki so jo morali zapolniti ob izgubi Vinka Mandla, in kako z globokim spoštovanjem do njega vodijo zgodbo Pullus Wines še naprej.
Desetletje ustvarjanja pristnih okusov
Pred desetimi leti je vstopil v podzemlje Ptujske kleti iz kraja, kjer že stoletja vinska trta več ne raste. Prav tukaj je našel svoje poslanstvo. Pred slabimi štirimi leti so skupaj z Vinkom Mandlom in Tinetom Kekom Ptujsko klet odkupili v zasebno last in tako razvili svojo vizijo z obnovo tehnologije, trajnostnimi pristopi, svežim valom energije in prodornostjo pod okriljem podjetja Pullus Wines.
Poleg prepoznavnih okusov pod blagovno znamko Pullus, skozi katero, kakor je izpostavil sogovornik, se izraža terroire, preslikava okusov, ki nastajajo v vinogradu, so pred kratkim repertoar vin dopolnili še z linijo Artisan, ki obsegajo nekoliko bolj kompleksna vina, ob tem pa je dodal, da kultna stalnica kleti rosé vino Pinky Chick prav tako ostaja v nekoliko slajši obliki.
Ob tem je Maksimiljan spregovoril tudi o liniji Maximus cuveé 777, ki velja za kronski dragulj kleti, ter drugih polnitvah, ki bogatijo klet in njene polnitve, med drugim tudi žgane pijače. V pogovoru se je seveda dotaknil še znamenitega haložana, ki ga v Ptujski kleti pridelajo največ in je znan po tem, da se v Ptujski kleti neprekinjeno prideluje že od leta 1962. Med drugim je izpostavil prednosti njegove kakovosti in razkril, v kakšni obliki ga najraje pije sam.
Arhivsko vino Ptujske kleti blestelo na slovenskem večeru 'mavericksov'
Številni morda niti ne vedo, da Ptujska klet v svojih nedrjih skriva najstarejši arhiv slovenskih vin, najstarejši letnik je 1917. Maksimiljan je kot skrbnik najstarejšega arhiva slovenskih vin izpostavil, kako zahtevno je skrbeti za te dragulje, kako ohranjati arhiv v živahnem stanju, kako zanj skrbeti, kakšne parametre mora imeti letnik, vino, da se lahko uvrsti med najbolj prestižne steklenice, in razkril, da je bil njegov najstarejši letnik, ki ga je okusil, letnik 1921. Namreč na slovenskem večeru 'mavericksov' so za dražbo potrebovali darilo in arhiva je bila idealna priložnost za to.
Maksimiljan je ob tem dodal, da je v arhivskih vinih treba uživati počasi in s spoštovanjem, kajti to so vina, ki so nekoliko zadržana, spijo, in ko jih odpremo, se šele začnejo prebujati. Zanje si je zato vselej treba vzeti dovolj časa, da povedo svojo zgodbo, okus. So kot časovni stroj, ki mu sledimo s spoštovanjem in posluhom. Namen pa je, da v njih ne uživamo zgolj ob posebnih priložnostih, temveč tudi ob nekoliko bolj kompleksnih jedeh, ki se z njimi lahko tudi odlično dopolnijo.
Osebno na družbenih omrežjih
Maksimiljan Kadivec je med drugim izpostavil pomemben vidik izobraževanja vseh, ki v vinskih okusih uživajo in se jim prepuščajo. Z veliko mero odgovornosti je treba vedeti, od kod prihaja vino, zakaj je takšno, kakršno je, in kaj so njegove specifike in posebnosti. Tudi zato s prisotnostjo in izobraževalnimi vsebinami na družbenih omrežjih krepijo odnos do vina in vinske kulture.
Kontinuiteta in uresničevanje ciljev v prihodnosti
med pogovorom je poudaril, kako pomembno je, da ohranjaš kontinuiteto in konstantnost iz leta v leto. Če tega ni, te tvoji kupci začnejo izrivati in iskati substitut nekje drugje. Po njegovem mnenju vino ni zgolj ena izmed trendovskih pijač, na prvem mestu je kakovost. V Ptujski kleti je kontinuum izjemno pomemben, v prihodnosti pa si želijo poleg paradnih konjev, ki bivajo v njihovem podzemlju, okuse nadgraditi tudi z linijami svojih vinogradov, s katerimi bodo še bolj izgrajevali prepoznavnost posameznih leg. S tem pa postavljali Štajersko kot okoliš in regijo na širši domač in svetovni zemljevid.
Prisluhnite celotnemu pogovoru zgoraj.