Mihaela Krsnik Kopše: ženska, ki s svojo družino piše novo zgodbo štajerskega vinarstva

28. 10. 2025, 09:01 | M. V.

Pred mikrofon podkasta Iz trte izlito je tokrat stopila Mihaela Krsnik Kopše, ki s tremi hčerkami in možem na Štajerskem piše nova pravila v pridelavi vin in spreminja pogled na vzgojo trt, pridelave vina in enogastronomsko izkušnjo, kot smo jih bili vajeni do zdaj. Vsi imajo svoje osebnosti, energijo, principe in aspiracije, ki jih nadgrajujejo s sodobnimi, drznimi in nekonvencionalnimi pristopi. 

Mihaela Krsnik Kopše je vino imela praktično v krvi. Kljub temu da vinogradništvo ni bila njena prva izbira, sta jo življenjska pot in srčnost do zemlje in dediščine pripeljala prav sem, nazaj. Nadgradila je celotno zgodbo, najprej z izgradnjo vinske kleti na lokaciji, ki jo je odkril Mihaelin dedek, na 360 metrov nadmorske višine, s 360° pogledom z vrha hriba, nato z izgradnjo prepoznavnih linij, zdaj pa zgodbo dopolnjujejo še s kulinaričnim vidikom, ki bo okuse med seboj še toliko bolj povezal. 

Hčerke k tradiciji dodajajo svežino in novo prepoznavno karakternost

Mihaela Krsnik Kopše je vesela in hkrati tudi ponosna, da se je vinogradniškemu delu zgodbe v letu 2021 pridružila starejša hči Lina, ki je s svojim pogledom in pristopom tudi narekovala nadaljnji stilski razvoj v kleti. Mihaela tako poudarja, da so tudi ob pomoči letečega enologa Uroša Bolčine oblikovali novo paradigmo in smer hiše vin Doppler. Tako so v kleti dodali lesene posode, barik sodčke, 500-litrske sodčke, 2000-litrske sodčke in kar je bila tudi dolgoletna želja Mihaele, v kleti so se jim letos pridružila še betonska jajca. V šali doda, da so zdaj vinarke z jajci. 

Mihaela Krsnik Kopše podkast o vinu Iz trte izlito vino
Aleksandra Saša Prelesnik

V ospredju so zgodbe 

Pripovedovanje zgodb spremlja človeštvo že od njegovih začetkov in Mihaela ob tem dodaja, da ima vsaka etiketa vin, ki jih pridelujejo v hiši Doppler, svojo unikatno zgodbo, seveda povezano z družino, tradicijo in osebnostmi. Če prvo črko sorte sauvignon obrnemo, nastane znak za neskončnost, in prav steklenica sauvignona ima tri znake za neskončnost, kar predstavlja torej tri neskončne ljubezni do njenih treh hčera. Tudi za to si želi – kakor Mihaelina mama, ki si je neizmerno želela, da nadaljuje družinsko vinsko tradicijo –, da tudi njene hčerke same začutijo družinsko zgodbo in jo nadaljujejo. Čeprav je, kakor je izpostavila Mihaela, s svojimi najlepše, včasih tudi najtežje delati.

Prebivalce Vodic presenetil prizor z rive – poglejte, koga so ujeli med sprehodom ob morju (VIDEO)

Letos se je vinom pridružila še kulinarična zgodba 

Dolgoletna Mihaelina želja je prav tako bila, da se k pridelavi vin doda še kulinarika. To se je uresničilo letos, ko sta vajeti v roke gastronomske ponudbe Doppler prevzela srednja hči Lana in njen partner Jurij. Kot izpostavlja Mihaela, sta se tudi spoznala v kulinaričnem okolju, se izobraževala v tujini v odličnih in priznanih restavracijah ter se potem vrnila domov. Jedi se odlično dopolnjujejo z vini Doppler, kar pa Mihaelo najbolj navdušuje, je zadovoljstvo gostov, saj se krožniki v kuhinjo vračajo prazni. 

Mihaela Krsnik Kopše podkast o vinu Iz trte izlito vino
Aleksandra Saša Prelesnik

Smeli načrti za prihodnost 

Petperesna Doppler deteljica svojo družinsko vinsko-kulinarično zgodbo vseskozi nadgrajujejo, tudi z drznimi odločitvami. Prvi korak je bil pristop k ekološki pridelavi grozdja, tudi zaradi potreb in povpraševanja vinoljubk in vinoljubcev iz tujine, hkrati pa nameravajo začeti obdelovati vinograd, ki so ga zasadili na ravnini. Precedens, za katerega so se odločili prav zaradi lažjega obdelovanja trt v vinogradu, lažje dostopnosti, in kot je prav tako prepričana Mihaela, je tudi prst dovolj naklonjena za razvoj izvrstnih okusov. Načrtov tako nikoli ne zmanjka in Mihaela nadaljnje upe polaga v naslednje generacije, da nadgradijo zapuščino, ki sta jo ustvarila in oblikovala skupaj z možem. 

Boštjan Zidar – okusi morja in sonca, ujeti v vsako posamezno steklenico kleti Vinakoper