V podkastu Iz trte izlito smo tokrat gostili Matija Jagriča, ki je v Hiši vin Emino vodja trženja že 15 let.
Poleg tega, da je Hiša vin Emino še ena redkih preostalih zadružnih kleti, ki je nastala na pobudo vinogradnikov v želji in potrebi, da se ustvari skupni imenovalec šmarsko-virštanjskega podokoliša, je Obsotelje s Kozjanskim znano po dobroti in pridnosti svojih prebivalcev, vtkane v dolgoletno tradicijo in zgodovino pridelave žlahtne kapljice, dobrote, nasmehov in trdega dela. Spregovoril je o poslanstvu, ki mu je zavezan vse od samih začetkov, ko je prestopil prag kleti, o večtisočletnem obdobju in izzivih sodobnega duha časa, ki zahtevajo nenehno prilagajanje, inovativnost in ohranjanje vrednot, na katerih temelji bogata zgodovinska in kulturna dediščina.
Vse se začne v vinogradu
Matija Jagrič je poudaril, kako pomembna je surovina za pridelavo kakovostnih in vrhunskih vin. Zato ima Kmetijska zadruga Šmarje tudi pomembno poslanstvo pri tem, da vinogradnike izobrazi in tudi njihova prizadevanja prepozna. Vsak vinograd, vsaka lega ima svojo značilnost in temu je treba prisluhniti in tako tudi graditi nadaljnjo prepoznavnost okusov, ki v Šmarsko-virštanjskem podokolišu kraljujejo že več tisoč let.
Matija Jagrič poudari, kako pomembni so pri tem ljudje in vsak člen v verigi, ter dodaja, da so s sodelavci postali že družina in si med seboj pomagajo tako v vinogradih kot v kleti in restavraciji nad kletjo, ki jo prav tako vodi. Ponosno pove, da to ni samo delo, ampak izpolnjevanje poslanstva dediščine okolice in kraja, v katerem je nekoč poleg plemiških družin imela prostor tudi Sveta Ema, danes edina slovenska svetnica, ki jo po vsem svetu častijo kot svetnico osvoboditve, osvoboditeljico podložnih kmetov in ujetnikov, rešiteljico ljudi v stiski, pomočnico bolnih in prizadetih, največkrat upodobljeno s knjigo ter krožnikom in žlico v rokah.
Kjer je dobro doma – odprtost in prijaznost ljudi odpira srca
Med drugim je Matija Jagrič povedal, da je Obsotelje s Kozjanskim poleg legend, priznanih rodbin, izjemne zgodovine, jabolk, trte, samostanov in gradov poznano predvsem tudi po nasmehu, odprtosti in prijaznosti ljudi, ki so v vsej zgodovini, kljub trdemu delu in izzivov, ki jim jih je naložila narava, ohranili svoj značilni nasmeh. Pripravljeni so sprejeti in gostiti vse, ki cenijo dobre, domače okuse, ki jim jih pod okriljem zadruge zagotovo ne zmanjka. Združujejo lokalne okuse in tako z realnimi praksami pravzaprav pomen trajnosti in manjšega ogljičnega odtisa dobesedno živijo. Matija Jagrič s ponosom tudi pove, da se največ njihovega vina pravzaprav uporabi v lokalnem okolju, seveda tudi z združitvijo turističnih kapacitet, ki jih prav v tem kraju in okolici ne manjka.
Prepoznavnost okusov – modra frankinja
Prednosti Hiše vin Emino je, da z raznolikim vinskim portfeljem zadovoljuje številne vinske okuse, med peninami, osnovnimi in premium linijami najdemo modro frankinjo, ki jo je Matija Jagrič izpostavil kot sorto, po kateri je Hiša vin Emino že od nekdaj bila prepoznavna. Zanjo tudi pove, da je to edina rdeča sorta v njihovi kleti, ki daje vrhunsko vino, in doda: "Prav zato je bila naša naloga, da se jih res posvetimo in da to nadgrajujemo."
Zato so se temu posvetili, obiskali druge slovenske pokrajine in segli zunaj meja in se spet vrnili v vinograd, kjer so opazovali, kaj v njem dobijo, kako čim bolje izkoristiti terroire, lege in v klet pridobljeno grozdje. Najprej so ločili dve liniji, v nadaljevanju pa tudi vrhunsko in še en razred več. Matija Jagrič se tukaj predvsem spomni anekdote, ko so klet po dolgem času spet obogatili najprej z enim barik sodom, takratni direktor zadruge pa je bil nekoliko skeptičen, saj so se sodov komaj znebili, zdaj pa jih v klet vračajo. Vendar je bilo ob spremljanju, kako se je s časom modra frankinja plemenitila, več kot očitno prav, da klet obogatijo s še več sodi in tako danes v kleti najdemo 500- in 1000-litrske sode ter združevanje okusov z drugimi vinifikacijskimi tehnikami.
Trende tudi narekujejo
Matija Jagrič je odločen, da vsem sodobnim trendom, ki oblikujejo vinsko podobo v sodobnem svetu, ne bodo slepo sledili. Tudi zato vsem, ki pridejo njihove okuse poskusit in se prepustijo skozi njih peljati, poleg suhih vin, ki trenutno veljajo za trend, ponudijo polsuha vina, vina z ostankom sladkorja, ki jih gosti zelo lepo sprejemajo in so nad njimi nadvse navdušeni. Ob tem je Matija Jagrič spet prepričan, da tako izkoriščajo celoten potencial, ki ga ponuja podokoliš, lege in terroire. Hkrati dodaja, da vsaj za zdaj tudi brezalkoholnih vin v Hiši vin Emino ne bodo vključevali v svojo arhitekturo. Prepričan je, da ob odgovornem uživanju v vinskih okusih vino združuje in nas že od nekdaj spremlja ob pomembnih življenjskih dogodkih, rojstvu, praznovanjih, življenju in smrti. Dodaja, da je vino temelj odnosov in ga je treba tako tudi sprejemati in negovati.
Povezovanje, dogodki, turizem
Matija Jagrič je v pogovoru med drugim izpostavil tudi pomembnost povezovanja, ne samo vinogradnikov med sabo, kar je temelj same zadruge, temveč tudi pomembnost posameznih dogodkov, da gradijo na prepoznavnosti vin in vinarjev v Sloveniji. Tukaj je izpostavil zgodbo Pubeca kot dobro zgodbo, ki združuje in daje potrošnikom točno vedeti, kaj v steklenici in na polici tudi pričakovati. Povezovanje je tukaj pomemben člen. Hkrati je Kozjansko z Obsoteljem turističen kraj, kjer domujejo gradovi, zdravilišča, hoteli, številna druga prenočišča, kar je tudi pomemben povezovalni člen v tem okolju. Zadružni del in sama klet se v Hiši vin Emino tudi lepo dopolnjujeta s kulinarično zgodbo in Matija Jagrič poudari, da tudi tukaj prevladujejo lokalni, domači okusi, ki se odlično spajajo s samim izborom vin. Prepričan je, da dobre kombinacije navdušujejo goste in s tem tudi izpolnjujejo svoje poslanstvo, ki ga je začrtal pred 15 leti, ko je namesto življenjepisa direktorju takrat ne več straneh podal, kaj vse predlaga za nadaljnji razvoj kleti, zadruge in restavracije.
Nova zgodba Hiše vin Emino - Slovenski vinjak Attems V.S.O.P.
Ko imaš enkrat začrtano svoje poslanstvo, ga vseskozi izpopolnjuješ in nadgrajuješ. Zato tudi uvedba lastnega vinjaka predstavlja logičen korak v razvoju Hiše vin Emino. Matija Jagrič ga je tako že lahko predstavil v podkastu. Kot je dejal, novi vinjak poveže celostno vinsko-kulinarično zgodbo Hiše vin Emino ter se ob peninah Boemme in linij vin Eminent uvršča v vrh ponudbe te kleti. Prepričan je, da je po vsakem vrhunskem kulinaričnem večeru potreben tudi dober digestiv.
Vinjak Attems V.S.O.P. je v Hiši vin Emino nastal iz žametne črnine, najstarejše slovenske sorte, ki s svojimi lastnostmi zagotavlja počasno in stabilno destilacijo ter prepoznaven značaj slovenskega terroirja. Vinjak je plod petletnega razvoja in sodelovanja s Kartuzijo Pleterje, ki je poznana po stoletni tradiciji žganjekuhe. "Destilat iz žametne črnine so v Pleterjah pripravili po klasičnem postopku, popolnoma brez dodatkov, kar omogoča, da pridejo do izraza naravne lastnosti sorte. Nato smo ga prelili v nove hrastove sode, kjer je pet let potrpežljivo zorel in se preobrazil v eleganten vinjak z značajem," dodaja Jagrič.
Tudi z vinjakom v Hiši vin Emino obeležujejo kulturno in zgodovinsko dediščino, saj ime vinjaka izvira iz plemiške rodbine Attems, ki je v obsoteljskih krajih pustila pomemben pečat in bila nekoč lastnica gradu Podčetrtek. Prav tam bo vinjak seveda tudi na voljo.

