Uredništvo | 23. 2. 2024, 15:30

Žiga X Gombač o hrani, ki mu najbolje 'sede' med njegovimi tekaškimi podvigi

Žiga X Gombač je velik ljubitelj teka, ki, kot pravi, nanj deluje terapevtsko. Pri tem mu ni pomemben čas, prav tako tudi ne oprema. S čim pa ohranja energijo med tekom? 

Žiga X Gombač - pisatelj, tekač, novinar, glasbeni urednik, bil je provec, kreativni urednik in še marsikaj - ni tiste vrste tekač, ki bi ga zadovolji nekaj ravninskih kilometrov na teden. Loteva se napornih izzivov, blizu so mu ultra teki in gorske preizkušnje.

V pogovoru z Boštjanom Gorencem Pižamo za Spar podkast Po mojem okusu je povedal, da tek nanj deluje terapevtsko, pomirja ga in doživlja ga celovito: "To so neke stvari, ki te poganjajo dalje. To so obredi, ki jih imaš, da deluješ vsaj približno prisotno, normalno in v skladu z nekimi družbenimi normami."

Žiga X Gombač je prepričan, da bi brez teka en velik del njega ostal nenaglašen.

Žiga X Gombač je prepričan, da bi brez teka en velik del njega ostal nenaglašen.

Sami Rahim

Za njegove tekaške preizkušnje pravi, da je to "bitka za preživetje", v kateri je malo katarze, malo gorskega teka, vmes so pa tudi okrepčevalnice, kjer kaj poje. Ob tem je gostitelja zanimalo, kakšna hrana mu takrat najbolj odgovarja.

"Jaz sem kar pristaš trde hrane, trdih goriv," pravi Žiga X Gombač, ki po 'mehkih' gelih poseže samo takrat, ko je kriza in "začne škripat". Sicer pa se rad okrepča s sirom, kruhom, lubenico, bananami ... Mesne jedi ne pridejo v poštev, kajti prvi gost Spar podkasta je vegetarijanec.

Žiga X Gombač zase pravi, da je 'fake' vegan.

Žiga X Gombač zase pravi, da je 'fake' vegan.

Sami Rahim

To je tesno povezano z njegovim 'straight edge' načinom življenja (s tem je povezana tudi črka X v njegovem imenu), ki narekuje bivanje brez alkohola in drog, z veliko hrupne glasbe in pozitivnim odnosom do življenja.

Kakšna hrana mu je blizu, je pokazal Boštjanu Gorencu Pižami v izzivu, v katerem sta skupaj pripravila sendvič povsem po njegovem okusu. "To bo sendvič leta, zagotovo," je komentiral gost, preden sta se lotila rezanja in priprave okusnih sestavin.