30. 11. 2022, 11:54 | Promocijska objava

Kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj iskani?

Promocijsko gradivo

Svet se spreminja, z njim pa tudi kariera posameznikov. Sploh mladi, ki komaj vstopajo na trg dela včasih ne vedo točno, kako se iskanja zaposlitve sploh lotiti. Pri tem jim je v veliko pomoč projekt Job Lab, ki jim omogoča pridobivanja znanja in veščin, ki so še kako uporabna ob pričetku karierne poti.

Hiter razvoj tehnologije in pospešena digitalizacija zahtevata ustrezno izobražen kader, ki ga v panogi informacijskih in komunikacijskih tehnologij že primanjkuje. 

Pri podjetju Telemach so zaradi tega pričeli s projektom Job Lab, pri kateremu mladim podajo potrebna znanja za uspešen prehod na trg dela. Gre za nekakšen zaposlitveni laboratorij, v katerem mlade opremijo z znanjem, ki ga potrebujejo za vstop na trg dela.

K projektu so na Telemachu povabili tudi zunanje izvajalce. Mladi tako s podporo Razvojnega centra Novo mesto gradijo lastno virtualno okolje, svoje delovanje pa jim v okviru delavnic predstavlja tudi najhitreje rastoči razvojni center United Cloud, prek katerega dijaki spoznavajo najbolj iskane veščine in dinamiko dela v tehnoloških podjetjih.

Pri delavnicah sodeluje tudi Marko Rudolf, informatik Razvojnega centra Novo Mesto. Marko pravi, da je področje informatika precej široko in da ponuja najrazličnejše poklice. Ravno ta širina pa je tista, ki lahko mladim predstavlja velik izziv.

"Področje informatike je zelo široko in nenehno dobivamo nove informacije. Mladi se zato lahko pogosto nekoliko ustrašijo ali dobijo občutek, da znajo premalo. Pomembno je, da vedo, da noben ne ve vsega in da lahko vedno vprašajo za pomoč," je razložil Marko in obenem poudaril, da informatiki ogromno znanja dobijo v praksi, ne teoriji.

Poznate poklic podatkovnega znanstvenika?

Eden najbolj iskanih poklicev v svetu informatike je po Markovih besedah podatkovni znanstvenik. "Dnevno se generira enormne količine podatkov, ki jih je treba nekako združiti, obdelati in preoblikovati. Podatkovni znanstvenik počne vse to, lahko pa se zaposli na različnih področjih."

Marko je prepričan, da bomo v prihodnje generirali še več podatkov, zaradi česar bo poklic podatkovnega znanstvenika tudi vedno bolj iskan in cenjen.

Največ znanja mladi dobijo prek prakse

Pri mnogih poklicih prihodnosti je tako, da mladi največ znanja, ki ga potrebujejo, pridobijo prek prakse. Zato vsem polaga na srce, naj sami največ raziskujejo in preizkušajo, katera področja jim ležijo ter kaj jih zanima.

Eden od načinov, kako mladi lahko pridejo do pravih informacij in znanja je nedvomno tudi Telemachov Job Lab, pri katerem posamezniki lažje prodrejo na trg dela in dobijo nekakšno prednost pri iskanju zaposlitve.

Celotnemu pogovoru z Markom prisluhnite tukaj:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.