Marijana Podhraški | 6. 7. 2024, 07:00

Slovenci odhajajo na dopust v Albanijo, bili smo tam in preverili cene! (FOTO)

Profimedia/M.P./fotomontaža

Albanija v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija. Kaj ponuja, se splača tam dopustovati?

Albanija, država v jugovzhodni Evropi ob Jadranskem in Jonskem morju, turiste z vsega sveta privablja s svojimi čudovitimi plažami, bogato zgodovino in — po splošno razširjenem prepričanju — tudi z dostopnimi cenami. Te so sicer iz sezone v sezono višje, je prebrati v različnih popotniških skupinah, a so še vedno nižje kot recimo v sosednji Grčiji, na Hrvaškem in v Italiji.

Kako smo potovali?

Albansko obmorsko letovišče Sarandë je od grškega otoka Krf (grško Kerkyra, op. a.), kamor nekajkrat tedensko leti nizkocenovnik iz Zagreba, oddaljeno le uro in pol potovanja s trajektom. Cene enosmerne vožnje se gibljejo od 10 do 35 evrov na osebo, odvisno od ponudnika in tega, ali boste izbrali hitri čoln ali pa navadni potniški trajekt. Sredi junija, ko smo se tja odpravili mi, je bila gneča na trajektih, namenjenih proti albanski obali, kar precejšnja. Takoj nam je bilo jasno, da turizem v Albaniji cveti.

Trajekt je bil do zadnjega kotička poln. Na njem so prevladovali ameriški in nemški turisti.

Trajekt je bil do zadnjega kotička poln. Na njem so prevladovali ameriški in nemški turisti.

M.P.

Ker Albanija ni v EU, je treba tako v krfskem pristanišču kot ob vplutju v Sarandë iti skozi carino. Če istočasno v pristanišče priplujeta dva trajekta (kar se je zgodilo tudi v našem primeru), je čakanje za vstop v državo lahko daljše kot eno uro.

Prenočitve

Albanska obala ponuja širok spekter nastanitvenih možnosti, ki ustrezajo različnim proračunom. Od luksuznih hotelov do poceni hostlov in zasebnih apartmajev. Povprečna cena prenočitve v srednje kakovostnem hotelu znaša približno 50 do 70 evrov na noč. Luksuzni hoteli in resorti lahko stanejo med 80 in 150 evrov na noč, za tiste, ki jim je bližji hostel, so cene prenočitev dostopne že za 10 do 20 evrov, kar je odlična možnost za popotnike z omejenim proračunom. 

Soba z razgledom na morje, zasebno plažo in zajtrkom (za dve osebi) je bila prek Bookinga 120 evrov.

Soba z razgledom na morje, zasebno plažo in zajtrkom (za dve osebi) je bila prek Bookinga 120 evrov.

M.P.

Mi smo za svoje albanske počitnice prek Bookinga izbrali manjši družinski hotel neposredno ob morju in z zasebno plažo. Za dvoposteljno sobo s teraso in razgledom na morje (kot lahko vidite na zgornji fotografiji), z vključenim zajtrkom, nas je stala 120 evrov na noč. Za isto namestitev, ob istem času, bi na bližnjem grškem Krfu, kot smo preverili, plačali tudi do štirikrat več.

Živahno albansko obmorsko mesto Sarandë s približno 20.000 prebivalci je odlično izhodišče za raziskovanje biserov južne Albanije.

Kot smo še ugotovili, je tudi na nastanitveni platformi Airbnb velika ponudba apartmajev ali zasebnih sob, cene prenočitve so od 30 evrov naprej, odvisno od lokacije in velikosti. Dobro je vedeti, da nimajo vsi hoteli, ki na albanski obali rastejo kot gobe po dežju, dostopa do plaž. Če boste izbrali hotel brez zasebne plaže, boste za poležavanje na ležalniku ob morju morali odšteti še dodatnih 7 do 15 evrov na osebo.

Promenada v obmorskem mestecu Sarandë.

Promenada v obmorskem mestecu Sarandë.

M.P.

Hrana in pijača

Menjalnic je v pristanišču kar nekaj, skoraj povsod pa je mogoče plačevati tudi z evri. Za en evro smo dobili približno 100 albanskih lekov (uradna albanska valuta, op. a.). Obroki v lokalih in restavracijah so običajno obilni in okusni, z mešanico mediteranske in balkanske kuhinje, veliko je grške hrane, kot so souvlakiji, grške solate in musake, seveda pa ne manjkajo pice in najrazličnejše vrste testenin. Obrok v restavraciji srednjega razreda stane med 5 in 10 evrov. Kosilo ali večerja v bolj luksuzni restavraciji je med 15 in 30 evri.

Grška solata je bila okrog 500 lekov (okrog 5 evrov), enako tudi pica margerita.

Grška solata je bila okrog 500 lekov (okrog 5 evrov), enako tudi pica margerita.

M.P.

Zasledili boste tudi veliko lokalov z najrazličnejšimi prigrizki, kot so byrek (peka iz listnatega testa, polnjena z mesom, sirom ali zelenjavo) in kebab, ki stanejo od enega do treh evrov. Spodaj si lahko ogledate cenik enega od tamkajšnjih bistrojev, ki ponuja tako zajtrke kot tudi sendviče, omlete, palačinke in sladoled.

Cene so naslednje: zajtrk je okrog 8 evrov, navaden toast okrog 1,5 evra, toast z avokadom pa 5. Palačinke so 4,5 evra, omleta 3,5, sendvič s piščancem ali tuno 3 evre, banana split pa 4,5 evra.

Cene so naslednje: zajtrk je okrog 8 evrov, navaden toast okrog 1,5 evra, toast z avokadom pa 5. Palačinke so 4,5 evra, omleta 3,5, sendvič s piščancem ali tuno 3 evre, banana split pa 4,5 evra.

M.P.

Cene hrane v lokalih in restavracijah so za turiste nasplošno še vedno zelo dostopne. Medtem je treba za sok odšteti od 2 do 2,5 evra, za pivo okrog 3 evre, kozarec vina je običajno med 2 in 4 evri. Kavo boste v obmorskem lokalu lahko popili za približno evro do evro in pol, v malce boljših lokalih tudi za kak evro več.

Priljubljeno albansko pivo Korca.

Priljubljeno albansko pivo Korca.

M.P.

Cene v trgovinah se nenehno zvišujejo

Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da je Albanija cenovno še vedno precej ugodna alternativa za dopust, je treba povedati, da so po drugi strani cene v trgovinah in supermarketih precej visoke tudi za zahodni standard. V lokalnem supermarketu smo opazili, da so cene za nekatere izdelke lahko celo višje, kot so pri nas. V trgovinah, ki so odprte pozno v noč, pa so te še dodatno zasoljene.

Za konec povejmo, da se v Sarandë zgrinjajo premožnejši Albanci z luksuznimi avtomobili, obmorsko mesto je znano po živahnem nočnem življenju, številnih barih in klubih, z zabavo pozno v noč. Okolica mesta pa ponuja odlične možnosti za pohodništvo in raziskovanje naravnih lepot.

M.P.
M.P.
M.P.
M.P.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak