Uredništvo | 24. 6. 2024, 07:00

Američanka v slovenskem marketu nasmejala splet: "Poglejte tole ..."

Srdjan Zivulovic/BOBO

"Ali res pojedo toliko čokolade naenkrat?" se je med drugim spraševala turistka.

Američani in Evropejci si na družbenih omrežjih radi podajajo žogico. Američani na primer komaj čakajo, da bodo prišli na počitnice v katero od evropskih držav in posneli ogorčen posnetek o tem, kako nezaslišano je, da so ob šestih zjutraj vse kavarne še zaprte in nikjer ne morejo dobiti kave ali pa zakaj se do nekaterih znamenitosti v najbolj opevanih italijanskih turističnih mestih ne da priti neposredno z avtomobilom.

Evropejci pa posebej radi zahajajo v ameriške supermarkete, kot je Walmart, in se zgražajo nad nezdravo hrano, ogromnimi embalažami, umetnimi pijačami, količino plastike in podobno.

Tovrstni posnetki so seveda polni stereotipov in posploševanja, vendar pritegnejo veliko število všečkov in delitev.

Morda vas zanima tudi:

Ameriška uporabnica družbenega omrežja TikTok @imyvanabee2 se je odločila, da bo udarila nazaj: na svojem potovanju po Evropi je tudi sama zavila v lokalne markete in iskala stvari, ob katerih bi Američani v Evropi domnevno "padli v nezavest".

Seveda je šlo za šalo: avtorica posnetkov ni mislila resno, ampak je izpostavila relativno običajne produkte, ki bi jih Evropejec brez težav našel tudi v ameriških trgovinah - vendar je povsem mogoče, da bi se nad njimi na drugem kontinentu zgražal, doma pa se mu ne zdijo nič posebnega.

A kar je posebej zanimivo, je, da je eno od živilskih trgovin obiskala tudi v Sloveniji.

@imyvanabee2 Things in a European grocery store that will put any american in a coma. We’re visiting a slovenian grocery store today ! #america #usa #american #americangrocerystore #europe #eu #europeangrocerystore #satire ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

"Danes smo v Sloveniji in do njih ne bom preveč kritična, ker mi je bila država res všeč," je uporabnica povedala v uvodu posnetka. "Vseeno: ljudje očitno ne vejo, kako se tukaj dela sendviče," je nadaljevala med snemanjem vnaprej pripravljenih sendvičev, zapakiranih v plastično embalažo. "In očitno se požvižgajo na zdravje, ker so banane kar na tleh."

Med obiskom oddelka s sladkarijami se je nato čudila, da tudi Evropejci očitno "pojejo več sladkorja kot sadja," neverjetno pa je tudi, da lahko "naenkrat zmažejo tako ogromno čokolado".

Na njenem seznamu domnevnih nenavadnosti so se znašle tudi aromatizirane instant kave, dodatki k jedem v tubah, petlitrska embalaža olja, plastične embalaže pijač in instant mafini ter browniji. Za konec pa še ... "Poglejte tole! Poglejte, kakšna je velikost tega kečapa," je presenečeno vzkliknila in v kader ujela svojega sopotnika, ki kameri kaže povsem običajno tubo kečapa.

Vsi sicer niso dojeli, da je njen posnetek parodija. "Misliš, da vse to olje in kečep pojemo naenkrat ali kaj? Pa saj v Ameriki ni nič drugače," jo je vprašalo nekaj uporabnikov. Drugi so dojeli njeno sporočilo in ji čestitali. "Odlična satira," je zapisal nekdo.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave