Ma.Po. | 6. 6. 2024, 07:00

Ameriški turist v Sloveniji: "Kaj takega pri nas ni mogoče, je celo prepovedano!"

Fotografija je simbolična.

Bobo/fotomontaža

Turisti so navdušeni nad slovenskimi tržnicami, kjer lahko kupijo sveže kmetijske pridelke. Ob tem pogosto omenjajo še eno stvar.

"Obožujem slovenske mlekomate, na katerih lahko napolniš svojo steklenico s svežim surovim mlekom. 10 centov za 100 mililitrov - za jutranjo kavo in ovseno kašo tako potrebuješ le 20 centov," lahko preberemo na slovenskem popotniškem forumu. Avtor je še navedel, da govori o mlekomatu na osrednji tržnici v Ljubljani: "V bližini je tudi avtomat, ki ponuja zelo dober jogurt," je dodal in delil nekaj fotografij.

Facebook/Slovenia Travel Forum/posnetek zaslona

Pod zapisom so se oglasili številni Slovenci, ki so tujim članom skupine z veseljem povedali, da imamo pri nas še avtomate za jajca, meso, salame, med, mlečne izdelke in domač sladoled. Še več: "Obstajajo tudi samopostrežne trgovine, kjer kmetje prodajajo svoje pridelke. V njih ni prodajalca, vzameš, kar potrebuješ, in pustiš denar. Le kakšne pol ure hoje iz slovenske prestolnice je mogoče najti veliko kmetij."

"Prodaja surovega kravjega mleka je v ZDA nezakonita"

Medtem ko so se številni čudili in hvalili Slovenijo, se je oglasil Američan, ki je dejal: "To je zares čudovito! Žal je prodaja surovega kravjega mleka za domačo rabo v številnih ameriških zveznih državah nezakonita ali pa zelo strogo regulirana." 

Aparat za molžo krav.

Aparat za molžo krav.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kot smo izvedeli, je v nekaterih zveznih državah prodaja surovega mleka dovoljena le v trgovinah. Vendar so potrebni posebni certifikati glede higiene in označevanja mleka. Popolna prepoved velja v Nevadi, Montani in Iowi, omejena oziroma le pod strogimi pogoji pa v Kaliforniji in Pensilvaniji.

Glavni razlog za takšne zakone v ZDA so zdravstveni pomisleki, saj lahko surovo mleko vsebuje škodljive bakterije, kot so E.Coli, salmonela in listerija, ki lahko povzročijo resne bolezni.

Ena od članic je na njegov komentar razložila, da je mleko v Sloveniji, preden gre v mlekomat, obdelano na sami kmetiji: "Škodljive bakterije so s tem odstranjene, pred zaužitjem pa se tudi prekuha."

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec