K. Ž. | 7. 5. 2024, 14:29

Družine, ki bodo s plaže domov vzele "spominek", bodo za to drago plačale

Profimedia

Če družine storijo to napake, bodo domov odnesle veliko več kot le "spominček".

Združeno kraljestvo ima dovolj družin in enodnevnih izletnikov, ki s plaž v okrožju Cumbria s seboj domov vzamejo školjke. Zdaj pa so vodilni v mestni hiši opozorili, da lahko odnašanje le nekaj kamenčkov domov povzroči dolgoročno škodo okolju, poroča britanski The Sun.

Zakon o zaščiti obale Združenega kraljestva namreč navaja, da je nezakonito jemati kakršnekoli naravne materiale s plaže, ne glede na količino. Obiskovalci morajo tako kljub skušnjavi, da bi domov vzeli "spominek", spoštovati zakon.

Profimedia

Izvršni član Cumberlanda za politiko in regulativne storitve Bob Kelly je sicer dejal, da razume, da ljudje ne želijo slediti smernicam, a "če vzamete kamenček ali školjko s plaže, lahko škodujete okolju. Prodniki in druge naravne snovi delujejo kor naravna obramba morja pred obalno erozijo, poplavami in habitati divjih živali".

Kaj pravi zakon? V skladu z Zakonom o zaščiti obale iz leta 1949 je odstranjevanje peska, kamenčkov in kamnov s plaž Združenega kraljestva nezakonito. V kolikor dopustniki ne upoštevajo zakona, jim preti globa do 1165 evrov.

"Prosimo, da pustite kamenčke, školjke in pesek, saj vsi želimo poskrbeti, da naše plaže ostanejo živahne in nedotaknjene za prihodnje generacije," je povedal Kelly.

Enako tudi ponekod v Italiji

Združeno kraljestvo sicer ni edina država, kjer je jemanje kamenčkov in peska s plaže prepovedano z zakone. Italijanska vlada je leta 1992 prav tako zavarovala Spaggio Roso na otoku Budelli. Čeprav turistom vstop na plažo ni dovoljen, so pristojni ujeli nekaj dopustnikov, ki so se kljub prepovedi fotografirali na plaži.

Tisti, ki pa s Sardinije hočejo odnesti rožnati pesek, pa so lahko kaznovani z globo do 3500 evrov. Kot je poročal The Guardian, je leta 2001 moral par plačati 1000 evrov, potem ko je bil ujet pri polnjenju plastične steklenice s peskom.