17. 4. 2024, 15:58 | Vir: STA

Kako v turistični sezoni do Postojnske jame? To so novosti, ki jih morate vedeti

Bobo

V letošnji turistični sezoni bo iz Postojne do Predjamskega gradu znova vozil poseben avtobus.

Na vrhuncu turistične sezone je Občina Postojna v okviru evropskega projekta Sustainable zagotovila brezplačni prevoz. Slednji je med turisti priljubljen, domačini pa imajo zaradi ozke ceste na tem območju nekaj težav. Projekt Predjama Sustainable se bo kmalu zaključil, a se bodo prizadevanja za ukrepe trajnostne mobilnosti na Postojnskem nadaljevala, so sporočili iz Občine Postojna. Kot so dejali, je namreč projekt pokazal širše učinke in dosežke, ki se implementirajo na več področjih sodelovanja med lokalnimi deležniki.

Občina je v okviru projekta označila in uredila kolesarsko in pešpot, ki vodi do Predjame, novo avtobusno postajo, parkirišče ter postajališče za avtodome na Prepihu, skupaj z organizacijsko enoto Turizem Zavoda Znanje Postojna vzpostavila digitalni zemljevid Postojna Connect, ob viških turistične sezone zagotovila brezplačni prevoz in vzpostavila drugo linijo avtobusnega prevoza Furman.

Poleg tega se je zavzela za povezovanje lokalnih deležnikov, vzpostavila delovno skupino, poskrbela za izmenjavo dobrih praks med Slovenijo in Norveško, izoblikovala mobilnostni načrt ter implementirala dodatne ukrepe mobilnostnega načrta, ki dodatno prispevajo k urejanju prometa v Postojni in Predjami.

Žiga Živulović jr./BOBO

"Zaključek projekta nikakor ni dovršeno dejanje. Učinki in rezultati aktivnosti bodo namreč dolgotrajni in pomembni tudi v prihodnje. Kljub zaključku projekta bomo namreč nadaljevali prizadevanja, da dostop do Predjame skrbno načrtujemo in sistemsko nastavimo logistiko in infrastrukturo, s katero bomo zadostili trajnostni mobilnosti ter omogočili lokalnim prebivalcem kakovostno bivanje," je na torkovi novinarski konferenci povedal postojnski župan Igor Marentič.

Občina Postojna je projekt izvedla v partnerstvu s Postojnsko jamo, IPOP - Inštitutom za politike prostora in Občino Strand (Norveška). Začela se je maja 2022, zaključuje pa se v tem mesecu. Usmerjen je bil v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo pa ga Islandija, Lithenštajn in Norveška.

Postojnska občina je za projekt pridobila sredstva norveškega finančnega mehanizma, del pa so dodali ostali partnerji v projektu. Skupna vrednost projekta znaša 640.000 evrov, Občina Postojna je svoj delež v vrednosti 405.000 evrov pokrila v celoti iz pridobljenih sredstev.

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice