STA/Uredništvo | 25. 3. 2024, 11:47

Februarja opazili naval turistov v Sloveniji, to je razlog

Bobo

Največ je bilo Hrvatov.

Februar, mesec zimskih počitnic za šolarje širom Evrope, je v Sloveniji zabeležil opazno rast turističnega obiska. Po svežih podatkih Statističnega urada RS je Slovenijo obiskalo 302.031 gostov, ki so skupaj prenočili 828.271-krat, kar predstavlja sedem odstotkov več gostov in 4,5 odstotka več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Med obiskovalci iz tujine so prevladovali Hrvati, kar dodatno poudarja priljubljenost Slovenije kot destinacije za kratke počitnice.

Kranjska Gora februarja.

Kranjska Gora februarja.

Bobo

Največ tujih gostov je bilo Hrvatov

Podrobnejši pogled na statistiko razkriva, da je število domačih turistov naraslo za 5,2 odstotka, medtem ko je bilo tujih turistov za 8,2 odstotka več kot v prejšnjem februarju. Domači turisti so s 377.462 nočitvami ustvarili skoraj polovico vseh prenočitev v tem mesecu, kar je za 3,1 odstotka več kot lani. Največ jih je izbralo Kranjsko Goro, sledita pa Piran in Zreče.

Mednarodni gostje so v Sloveniji prenočili 450.809-krat, kar je za 5,8 odstotka več v primerjavi z lanskim februarjem. Največje število njihovih nočitev je bilo zabeleženo v Ljubljani, za njo pa sta se uvrstili Kranjska Gora in Maribor. Posebej izstopajo turisti iz Hrvaške, ki so predstavljali 22 odstotkov vseh tujih nočitev, pri čemer je bila Kranjska Gora njihova prva izbira.

Terme Čatež v občini Brežice

Terme Čatež v občini Brežice

Profimedia

Demografski pogled

Zanimiv je tudi demografski vpogled, kjer med tujimi turisti prevladujejo posamezniki stari med 35 in 44 let, medtem ko so domači turisti v času zimskih šolskih počitnic večinoma otroci med 7. in 14. letom starosti. Zdraviliške in gorske občine so bile najbolj priljubljene destinacije, vsaka s 31 odstotki vseh nočitev, pri čemer izstopa Kranjska Gora, sledijo pa Brežice, Ljubljana in obalne občine.

Prva dva meseca leta nadaljujejo trend rasti s Hrvati kot vodilnimi med tujimi obiskovalci, sledijo Italijani in Srbi. Skupno število turistov se je v tem obdobju povečalo za 2,2 odstotka na 571.722, število nočitev pa je naraslo za skromnih 0,3 odstotka na skoraj 1,6 milijona. Medtem ko je bilo število nočitev domačih turistov za 1,3 odstotka manjše kot lani, so tuji turisti prispevali k 1,4 odstotnemu porastu, kar kaže na neprekinjen interes za raziskovanje Slovenije kot turistične destinacije.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu