Popotniki z vseh vetrov v njem odkrijejo nekaj, kar se danes že počasi pozablja – pristno domačnost in iskrenost gostoljubja.
Domačija Pr' Gavedarjo, ki stoji v središču vasi Podkoren v bližini Kranjske Gore, je bila decembra 2013 v celoti prenovljena in preurejena v hotel. Namesto da bi jo porušili, so stoletno hišo preprosto vgradili v novo, večjo domačijo in s tem ohranili njeno dušo.
Pod lipo
Zgodba butičnega hotela Pr'Gavedarjo se je začela pred več kot sto leti, ko je pradedek Martine Gregori, članice četrte generacije družine, tik pred začetkom 1. svetovne vojne kupil majhno hiško v središču vasi. Skupaj s hlevom in vrtom je domačija tvorila ponosno gorenjsko kmetijo. Danes odpira vrata obiskovalcem z vsega sveta, ki jih očarata domačnost slovenskega podeželskega hotela in njegova idilična lega pod lipo.
View this post on Instagram
Vsaka soba je posvečena enemu od Gavedarjevih družinskih članov: očetu Francu, babici Mariji, teti Silviji, očku Janezu in hlevarju Jaki. Vsaka od njih nosi delček osebnosti tistih, ki so tu nekoč živeli. Unikatni kosi pohištva, ki so prihajali kot dota, in ročne stenske poslikave ohranjajo spomin na preteklost, medtem ko sodobni dizajn prinaša svežino in udobje današnjega časa.
Trajnost in naravni materiali
Obnova domačije je potekala z uporabo naravnih, lokalnih materialov in tradicionalnih tehnik gradnje. Ohranili so debele zidove, originalno pohištvo in nekatere več kot sto let stare poslikave. Tudi skrbno zložena brisača ima tu svoj namen in pomen.
Hiša diši po naravi, po lanu in jutranji kavi, ki jo ročno meljejo, preden jo postrežejo. Brisače in posteljnina nosijo certifikate ORGANIC in FAIR TRADE, pohištvo je narejeno iz naravnih materialov, brez bližnjic in plastike. Zajtrk je "preprost luksuz" v obliki lokalnih izdelkov in domačega kruha.
View this post on Instagram
Tu je trajnost način življenja, ne zgolj parola za goste. Zato ni presenetljivo, da je domačija prejela certifikat Travelife Gold - priznanje, ki ne meri le kakovosti, temveč spoštovanje do narave, ljudi in časa, ki ga preživimo skupaj.
Gorska idila
Podkoren, vas med Kranjsko Goro in Planico, leži v objemu Karavank in Julijskih Alp. Zato je domačija Pr’ Gavedarjo idealno izhodišče za raziskovanje gorenjske narave. Od sprehodov ob Savi Dolinki do vzponov na Špik, Prisank ali k Martuljškim slapovom in do jezera Jasna, možnosti za aktiven oddih je ogromno. A tudi če ostanete kar na njihovem dvorišču, boste našli tisto, kar mnogi iščejo: mir, pristnost in občutek doma.
Svojo izkušnjo bivanja v domačiji je na družbenih omrežjih nedavno delila znana kanadska kulinarična blogerka Michelle Pusic Ryall, ki s ponosom nosi slovenske korenine. V svojih objavah je izpostavila pristnost prostora, toplino gostiteljev in – seveda – nepozabne okuse lokalnih jedi, s katerimi so jo Pr' Gavedarjo razvajali ob zajtrku.
View this post on Instagram

