S sezono dopustov je po medijih čedalje več zapisov o cenah - seveda še največ v gostinstvu.
Tako se je pojavila informacija, da je v Grčiji nova praksa, kjer ob uporabi ležalnikov na plaži dobite določen minimalni znesek, ki ga morate porabiti za hrano in pijačo v tistem lokalu. Uradno torej ležalnika ne plačate, vendar je pogojena t. i. "minimalna konzumacija" v višini 5, 10, 20 evrov – včasih tudi več. Če porabite več od tega zneska (kar boste verjetno tudi storili), toliko bolje, poroča portal Nova.rs.
Trend obvezne porabe se je menda začel letos v Londonu, kjer so v nekaterih slovitih restavracijah začeli zahtevati, da se gostje zavežejo k minimalni porabi na osebo, če želijo rezervirati mizo. Tako mora v restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama vsak gost porabiti najmanj 100 funtov (121 evrov), gurmanska indijska restavracija zahteva vsaj 60 funtov (73 evrov), v suši restavraciji pa celo 300 funtov (364 evrov).
Takšni ukrepi naj bi bili posledica skrbi zaradi naraščajočih stroškov, zadnjega trenutka odpovedi rezervacij ali celo neprihoda gostov, piše Euronews. Novi poslovni modeli v gostinstvu so odziv na težaven povratek po pandemiji. Ko so se kavarne in restavracije znova odprle, ni bilo dovolj delavcev, zato so morali delodajalci ponujati višje plače tistim, ki so ostali. Poleg tega so stroški dela, energije in živil znatno narasli.
"Minimalni strošek" ni edina rešitev, ki gre na račun gostov. Na Azurni obali nekateri lokali samodejno dodajo 15 % napitnine na račun, gostom pa priporočajo, naj pustijo še dodatno. "Vse je kot v nočnih klubih. Če naročaš drage pijače, dobiš najboljšo mizo. Če pa s pivom sediš celo noč – te ne želijo več videti," je za Daily Mail povedal eden od gostincev.