Več kot le kulinarična izkušnja: v Logarski dolini obiskovalcem ponujajo pester nabor prav posebnih doživetij

11. 8. 2025, 13:05 | Uredništvo

V Hotelu Plesnik v Logarski dolini svojim gostom in drugim obiskovalcem Solčavskega ponujajo še bogatejši nabor edinstvenih doživetij, ki poudarjajo lokalno dediščino in tradicijo, dobro počutje, stik z neokrnjeno naravo in domačo kulinariko.

Med njimi je tudi doživetje "Zelišča in okusi Logarske", ki čutno izkušnjo nabiranja, okušanja in vonjanja zelišč poveže v posebno kulinarično doživetje pristnih okusov Logarske doline. Vodi ga priznana zeliščarka Amanda Kladnik iz Babave, ki je v preteklosti soustvarila že več doživetij z znakom Slovenia Unique Experience.

Doživetje "Zelišča in okusi Logarske" obiskovalce popelje v svet zeliščarske tradicije Solčavskega, kjer že stoletja živijo v sožitju z naravo in zdravilno močjo rastlin. Z zeliščarko Amando Kladnik se sprehodijo po okoliških travnikih in hotelskem zeliščnem vrtu, kjer skupaj naberejo zdravilna zelišča, značilna za to območje.

Hotel Plesnik doživetja zelišča
Arhiv Hotel Plesnik

Rastline tipajo, vonjajo, okušajo in spoznavajo njihove blagodejne učinke. Vsak korak predstavlja izobraževalno in čutno izkušnjo, prežeto s spoštovanjem do narave in lokalne dediščine. Nato si udeleženci iz nabranih zelišč in sveže skute s Kmetije Strmčnik oziroma Kmetije Matk pripravijo zeliščni namaz, ki postrežen na sveži in hrustljavi pogači kljub preprostosti preseneti s paleto okusov. Doživetje spremljajo še domači napitki, ki podkrepijo okuse prigrizka in prispevajo k celostni kulinarični izkušnji v prijetnem vzdušju. 

Nov trend? Na poroko povabite neznance – in zaračunajte vstopnino
Hotel Plesnik doživetja zelišča
Arhiv Hotel Plesnik

Za celostno dobro počutje svojih gostov je Hotel Plesnik svojo ponudbo obogatil z tudi vrsto skrbno zasnovanih sprostitvenih doživetij, kot so meditacija, joga, delavnice samomasaže in interaktivne ajurvedske delavnice, ki jih vodi priznani ajurvedski strokovnjak in certificirani učitelj joge Dayal Joy.

V sodelovanju s Centrom Rinka, Zavodom za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega, je gostom Hotela Plesnik na voljo še pester nabor doživetij za raziskovanje narave in življenja na kmetiji do ustvarjalnih delavnic, razvajanja čutov in okušanja lokalnih dobrot. Izkusijo lahko molžo koz v Matkovem kotu, se odpravijo na gozdno kopel, ustvarijo polsten izdelek iz avtohtone ovčje volne ali obiščejo katero od številnih visokogorskih kmetij.

Hotel Plesnik doživetja zelišča
V Hotelu Plesnik svojim gostom in drugim obiskovalcem ponujajo še bogatejši nabor edinstvenih doživetij.
Blaž Lah

Skrbno oblikovana doživetja, ki temeljijo na lokalnem znanju, trajnostnih praksah in tesnem povezovanju s skupnostjo, odražajo globoko zavezanost Hotela Plesnik k ohranjanju naravne in kulturne dediščine Logarske doline in Solčavskega. Ker verjamejo, da prava trajnost izhaja iz spoštovanja – do narave, tradicije in skupnosti, jo uresničujejo kot vsakdanjo prakso in osrednje vodilo svojega delovanja. To sta že letos prepoznala tudi mednarodno priznani kulinarični vodnik Michelin, ki je restavraciji Hotela Plesnik podelil zeleno Michelinovo zvezdico, najvišje kulinarično priznanje za trajnostne prakse restavracij in okoljsko odgovoren pristop h gastronomiji, ter Falstaff Restaurant Guide 2025!

To mesto na Jadranu je na vrhu lestvice pravljičnih evropskih mest – ko boste videli, kako izgleda, vam bo vse jasno