Brutalen hrvaški odgovor tistim, ki se hudujejo zaradi visokih cen: "Če vam kaj ni všeč, pojdite raje v ..."

21. 6. 2025, 19:00 | E. Č.
Brutalen hrvaški odgovor tistim, ki se hudujejo zaradi visokih cen: "Če vam kaj ni všeč, pojdite raje v ..." (foto: Profimedia)
Profimedia

Pozabite na poceni Hrvaško v času poletnih dopustov, svarijo strokovnjaki. Turistični delavci, ki so vse bolj na udaru, pa kritiko odgovarjajo z odmevnimi besedami.

Turistična sezona 2025 na Hrvaškem je v polnem razmahu, hkrati pa se znova odpira znana razprava: ali je dopustovanje na Hrvaškem postalo predrago za povprečnega obiskovalca? Medtem ko del javnosti opozarja, da se Hrvaška spreminja v "majhno državo z velikimi stroški", pa številni turistični delavci in gostinci menijo drugače in vztrajajo, da gre za naraven dvig standarda.

Zgodnji podatki iz posameznih regij, zlasti iz Istre in Rovinja, naj bi nakazovali nekoliko šibkejši začetek sezone. Govori se o do petodstotnem upadu prihodkov v prvih petih mesecih ter o počasnejših rezervacijah za glavni poletni sezoni julija in avgusta. A v praksi je slika drugačna, zatrjujejo tisti, ki so vsak dan vpeti v delo z gosti.

Marijan Starešinić, hotelir in gostinec, zatrjuje, da je sezona celo boljša kot lani: "April, maj in junij so za 30 odstotkov boljši kot v letih 2023 in 2024. Gostje prihajajo, hoteli in restavracije so polni." Ob tem zanika očitke, da je Hrvaška postala predraga: "Naj gredo ljudje v München in primerjajo cene. Te pri nas niso pretirane, le nekateri gostje imajo morda nižji proračun. Vsak naj izbere destinacijo glede na svoje zmožnosti."

Zakaj je jedrsko orožje tako težko izdelati?

Gostinec Marin Medak dodaja, da Hrvaška vstopa v klub elitnih destinacij, kar nujno pomeni tudi višje cene: "Doba poceni dopustov na Hrvaškem je končana! Standard narašča, plače se zvišujejo in temu sledijo tudi cene. Med glavno sezono, ko je povpraševanje največje, so visoke cene upravičene. Kdor hoče ceneje, naj pride marca, ne avgusta."

Medak je prepričan, da je Hrvaška danes cenovno povsem primerljiva z drugimi državami Evropske unije in da je razprava o draginji v visoki sezoni brezpredmetna: "To je evropski standard – in mi smo njegov del!"

Na otoku Krku sezona teče normalno, čeprav je bil začetek spomladi nekoliko počasnejši. Anton Brusić, hotelir in proizvajalec hrane, to pripisuje koledarskemu zamiku: "Velika noč je letos prišla pozno, kar je vplivalo na zgodnje rezervacije, a zdaj je hotel poln, sezona poteka po pričakovanjih."

Čeprav se med obiskovalci pojavljajo pomisleki o cenovni dostopnosti Hrvaške, tisti, ki v turizmu delujejo na terenu, vztrajajo, da je država še vedno vredna svojega denarja. Po njihovem mnenju ne gre za pretirano draginjo, temveč za usklajevanje s standardi sodobnega evropskega turizma. Poletje bo pokazalo, ali se bodo s tem strinjali tudi turisti ...

Stečajni masaker se nadaljuje: znano podjetje razglasilo bankrot, vodstvo z varnostniki nad zaposlene