Uredništvo | 8. 7. 2024, 07:00

Kar je preveč, je preveč: "Obožujem Hrvaško, ampak te cene ..."

TikTok/mirza.mustafagic

Sladoledna kupa za 17 evrov, koktajl za 10 ...

Čeprav so za, recimo, obiskovalce iz ZDA in drugih premožnejših držav počitnice na Hrvaškem še vedno "poceni luksuz", pa so zaradi vrtoglave rasti cen, ki jo je še pospešil prehod na evro, vedno bolj obupani domačini in turisti iz držav nekdanje Jugoslavije.

Ti se bodo morali očitno počasi sprijazniti s tem, da hrvaško morje ni več "dostopna, poceni" opcija, in začeti raziskovati druge destinacije. Težava pa seveda niso le cene nastanitev, temveč tudi hrane in pijače.

Eden od obmorskih krajev, kjer so cene resnično poskočile, je bližnja Opatija. Po družbenem omrežju TikTok kroži objava znanega bosanskega ustvarjalca vsebin Mirze Mustafagića, ki si je želel v tem obmorskem mestu privoščiti sladoledno kupo.

"Ljudje, opravičujem se ... obožujem Hrvaško, ampak za dve kepici lešnika z nekimi dodatki bi oni radi 17 evrov? Prosim?" v videoposnetku pravi Mustafagić, medtem ko snema cenik slaščičarne, na katerem najcenejša kupa stane 15 evrov. "Še vedno bom prihajal sem, ker je morje res najlepše, ampak ne morem mimo tega, da je res drago. Se strinjate?" je svoje sledilce h komentarjem pozval TikToker.

Morda vas zanima tudi:

Podobno tudi drugod na hrvaški obali

Nekateri so ga sicer opozorili, da se je usedel v slaščičarno hotela s petimi zvezdicami, a se je večina strinjala, da so cene v vsakem primeru previsoke.

Ne nazadnje to potrjujejo tudi izkušnje naših bralcev: eden od njih je prav v Opatiji le za pivo in sok plačal okoli deset evrov, drugi pa se nam je oglasil z enega hrvaških otokov, kjer so ga presenetile visoke cene koktajlov v "povsem običajni" piceriji ob plaži, ki so višje kot cene v najbolj obleganih lokalih v centru Ljubljane.

Cene v piceriji na hrvaškem otoku.

Cene v piceriji na hrvaškem otoku.

Metropolitan

Za priljubljena "spritza" aperol in hugo bi moral tako odšteti kar 8,80 evra (povprečna cena v centru Ljubljane je trenutno med šest in sedem evrov, v Italiji še vedno okoli pet), za še en klasičen poletni koktajl mojito celo več kot deset evrov, najdražji koktajli pa stanejo skoraj 13 evrov.

Nekateri koktajli na meniju vas bodo stali skoraj trinajst evrov.

Nekateri koktajli na meniju vas bodo stali skoraj trinajst evrov.

Metropolitan

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak