Kaj naročiti v restavraciji na morju, da vas pozneje ne bi zvijalo v trebuhu? Poznavalci pravijo, da je še najbolj varno pojesti tole ...

8. 8. 2025, 18:00 | Uredništvo
Kaj naročiti v restavraciji na morju, da vas pozneje ne bi zvijalo v trebuhu? Poznavalci pravijo, da je še najbolj varno pojesti tole ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Verjetno je že marsikdo doživel kakšno neprijetnost po obroku na počitnicah.

Ko se odpravimo v restavracijo - tako doma kot na dopustu - pričakujemo, da bomo za svoj denar dobili sveže sestavine in neoporečno hrano. A včasih se zgodi, da nas kaj neprijetno preseneti in da imamo po obroku želodčne težave. To v vročih poletnih dni ni niti tako redek pojav. No, poznavalci razmer oziroma restavracij v hrvaških obmorskih krajih so za kulinarični portal Kult plave kamenice pripravili nekaj smernic, ki so še kako koristne.

Kot so poudarili, je za marsikoga samoumevno, da ob morju naroči ribe - to pa je julija in avgusta precej težko, če res cenite sveže ribe. Razen v kakšnih 20 restavracijah po celem Jadranu poleti namreč ne boste dobili divjih belih jadranskih rib, temveč zamrznjene ribe, fileje, gojene ribe ali pa v najboljšem primeru sveže uvožene ribe. Tako so pripravili seznam jedi, ki so v gastronomskem smislu najbolj varna izbira.

1. Biftek in drugi steaki

Govedina, v nasprotju z belo ribo, dobro prenaša zamrzovanje. To pomeni, da bo tudi morebitni zamrznjeni biftek, ribeye ali T-bone zelo sočen in polnega mesnega okusa, če bo pravilno pripravljen. Slabosti bifteka sta visoka cena in dejstvo, da rdeče meso ni zdravo za pogosto uživanje.

Astrologi: to je najsrečnejše znamenje

2. Poletna zelenjava

V tem letnem času so paradižniki, paprike, jajčevci in bučke okusni tudi če gre za industrijsko pridelavo. Veliko restavracij ob morju ponuja velike, bogate solate, zato je poletna zelenjava idealna izbira za lahko večerjo. Žal pa številne restavracije, še posebej hotelske, uporabljajo zamrznjeno zelenjavo. "To pomeni, da nima smisla naročati zelenjave na žaru, saj boste pogosto dobili nekaj, kar je bilo narezano in zamrznjeno že lansko leto – in ni nič bolj brez okusa kot zamrznjena sezonska zelenjava," piše portal Kult plave kamenice.

3. Ostrige in druge školjke

Ostrige so vedno sveže, vsebujejo zelo malo kalorij in niso nujno drage. "Na območju Dubrovnika smo jih v dveh restavracijah jedli po ugodni ceni 3,5 evra za eno školjko. Podobno velja za Pelješac in Lim. Tudi druge školjke, kot so školjke dagnje, dondole in kunjke, so večinoma sveže. Jakobove pokrovače so žal pogosto zamrznjene," še pravijo poznavalci.

Temu sledijo jagnječji kotleti. Veliki distributerji redno oskrbujejo boljše jadranske restavracijez njimi, dobro prenašajo zamrzovanje, a so pogosto kar precej dragi. Tudi tuna dobro prenaša globoko zamrzovanje, najboljša – modroplavutasta tuna – pa se zamrzne pri temperaturah pod –60 °C, zato ne spremeni teksture niti okusa. 

Zelo lepe besede pa so namenili majhnim ribam. "Če kjer koli vidite sardele, inčune, šarune ali manjše skuše – ne razmišljajte več, kaj boste jedli. Gre za najboljšo možno vrednost za denar, ne glede na to, ali jih naročite v marinadi (na savor) ali ocvrte. Žal premalo restavracij ob morju ponuja ocvrto ali na žaru pripravljeno drobno plavo ribo."

Turisti obožujejo ta slovenski grad – v sebi skriva nekaj izjemnega!