N. V. | 8. 10. 2023, 08:30
Recept za ameriške palačinke: zajtrk, ob katerem bodo tudi največji zaspanci zjutraj skočili iz postelje
Postrezite jih s sadnim sirupom ali klasičnim čokoladnim prelivom.
Ameriške palačinke so odlična ideja za zajtrk. Mnogi se bodo veliko lažje zbudili, če bodo vedeli, kakšna poslastica jih čaka zjutraj.
Sestavine za ameriške palačinke z rikoto in limono:
- 102 gramov moke
- čajno žličko in pol pecilnega praška
- tri četrtine čajne žličke soli
- 50 gramov sladkorja
- ena limona
- čajno žličko in pol vaniljevega ekstrakta
- tri velika jajca
- 170 gramov rikote
- 60 mililitrov pinjenca
- 28 gramov masla, stopljenega – in nekaj masla, ki ga obdržite na sobni temperaturi za peko in serviranje
- borovničev sirup ali drug preliv – za serviranje (neobvezno)
Iz recepta boste dobili od osem do deset majhnih – a debelih – palačink, za pripravo pa potrebujete le 20 minut.
Priprava ameriških palačink z rikoto in limono:
- V majhni skledi stepite moko, pecilni prašek in sol. Na srednjem ognju segrejte ponev.
- V večjo skledo dajte sladkor, nato pa na drobno naribajte limonino lupinico in jo nežno vtrite v sladkor. Dodajte vaniljev ekstrakt in premešajte. Dodajte jajca in penasto mešajte, nato dodajte rikoto, pinjenec in maslo ter mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte mešanico moke in pecilnega praška ter nežno mešajte, dokler se vse ne poveže in ni grudic.
- Pekač izdatno namažite z maslom, nato pa nanj vlijte približno eno četrtino skodelice testa. Pecite, dokler ni spodnja stran zlato rjava, vrhovi pa napihnjeni – približno dve do tri minute. Obrnite in pecite drugi strani še dve minuti. Ponavljajte, dokler ne dobite popolne mešanice, in ne pozabite za vsako serijo ponovno namastiti pekača.
- Palačinke postrezite tople – s koščkom masla in sadnim sirupom po želji, priporočajo na portalu Punkufer.hr.
Še nekaj nasvetov:
Te palačinke so pripravljene z rikoto (sirarsko oziroma albuminsko skuto), ki morda ni tako priljubljena v domačih receptih, vendar jo lahko najdete skoraj v vsaki trgovini. Če je nikakor ne morete dobiti, jo lahko naredite sami. Preprosto vzemite toliko mleka, kolikor recept zahteva rikote, in dodajte eno žlico limoninega soka ali kisa na vsakih 250 mililitrov. Premešajte in pustite stati približno 10 minut oziroma dokler se ne začne koagulirati.
Čeprav so same palačinke dovolj sladke in polne limonino-vaniljevega okusa, jih lahko postrežete z borovničevim sirupom ali drugim sadnim ali klasičnim čokoladnim prelivom. Če nimate sirupa, dodajte marmeladi malo vode in jo segrevajte na majhnem ognju, da dobite svoj sirup.
Če imate radi še bolj nežne ameriške palačinke, ločite beljake od rumenjakov in jih stepite v čvrst sneg. Rumenjake zmešajte z mokrimi sestavinami, nato nežno vmešajte beljakov sneg in nadaljujte z delom po navodilih.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere