L. PA. | 8. 7. 2024, 14:25

Restavracija prejšnji mesec prejela laskavi naziv najboljše na svetu, na mizo pa boste zdaj čakali kar ...

Restavracija Disfrutar.

Profimedia

To naj bi bila restavracija, kjer gostje doživijo življenjsko izkušnjo.

Potem ko so junija na prireditvi The World's 50 Best Restaurants 2024 v ameriškem Las Vegasu za najboljšo restavracijo na svetu razglasili Disfrutar iz španske Barcelone (na seznamu se je sicer znašla tudi Hiša Franko Ane Roš), restavracija komaj dohaja povpraševanje gurmanov.

Po poročanju MMC RTV SLO je treba namreč na mizo v tej prestižni restavraciji, katere ime pomeni "Uživati", čakati kar leto dni! Čakalne vrste za rezervacijo mize so bile sicer dolge že pred tem, saj je bila restavracija uvrščena v malodane vse prestižne kulinarične vodnike, vendar pa so se po prejemu zadnje nagrade še podaljšale.

"Prej smo imeli morda sedem- ali osemmesečno čakalno listo, zdaj pa na mizo čakajo tudi po leto dni," je pojasnil vodja restavracije Vicente Lara.

A če ste pripravljeni čakati tako dolgo, se vam glede na besedilo, objavljeno na spletni strani 50 najboljših restavracij na svetu, obeta "življenjska izkušnja". Disfrutar naj bi se ponašal z briljantno domiselnimi jedmi, neprekosljivim tehničnim mojstrstvom in igrivo prezentacijo krožnikov.

Eduard Xatruch, Mateu Casañas in Oriol Castro, kuharji v restavraciji Disfrutar.

Eduard Xatruch, Mateu Casañas in Oriol Castro, kuharji v restavraciji Disfrutar.

Profimedia

Zgodba o uspehu, ki se je začela pred desetimi leti

V Disfrutar kuhajo Oriol Castro, Mateu Casañas in Eduard Xatruch. Trije zvezdniški kuharji so se spoznali v restavraciji El Bulli, kjer so se izpopolnjevali pri chefoma Ferranu Adrii in Juliju Solerju. Leta 2012 so se združili in v Gironi odprli prvo restavracijo Compartir, leta 2014 pa Disfrutar. Drugo je zgodovina: že leta 2015 so prejeli prvo Michelinovo zvezdico, drugo leta 2017, lani pa še tretjo.

Morda vas zanima tudi:

Na seznamu najboljših svetovnih restavracij so najprej zasedli tretje mesto (leta 2022), lani drugo, letos pa končno prvo. In kljub vsem že osvojenim lovorikam je bil trenutek, ko so izvedeli, da je prav njihova restavracija najboljša na svetu, "čaroben, neverjeten in neopisljiv", še poroča MMC RTV SLO.