L. PA. | 26. 5. 2024, 07:00

Ste vedeli, da imamo v Ljubljani pravo grško taverno, edino v Sloveniji? (FOTO)

Metropolitan

Tavernica stoji na rahlo odmaknjeni lokaciji na Zavetiški ulici na Viču, ponujajo pa pristno grško izkušnjo: ključne jedi grške kulinarike, tradicionalne grške pijače, občasno pa tudi večere z grško glasbo.

Osvežilen tzatziki, sočna musaka, piščančji souvlaki na žaru, jagnječji gyros, domače olive kalamata, polnokrvna grška solata, grški jogurt z medom in orehi, grlo pa omočimo s tradicionalno grško žgano pijačo ouzo ali grško vodko tsipouro. Ah, poezija!

Če ste se med potepanjem po katerem od grških otokov, kjer ste živeli sanje iz filma Mamma Mia!, zaljubili tudi v grško kulinariko in vas zdaj muči prehranska nostalgija, jo lahko pozdravite hitreje, kot si mislite.

V Ljubljani namreč od oktobra obratuje grška taverna Lyra, trenutno edina v Sloveniji. Sicer se je v preteklosti pri nas že odprlo nekaj grških restavracij oziroma ponudnikov hitre hrane, na primer Ati Gyros v Stari Ljubljani, Greeko na Trubarjevi ulici v Ljubljani in Grk Street Food v Mariboru, vendar se na žalost ljubiteljev mediteranske kulinarike nobena ni obdržala. 

Metropolitan

Po mnenju Labrini Athanasopoulou, ki skupaj s partnerjem Konstantinosom Sachosom vodi taverno Lyra, ponudba grške hrane v Sloveniji ni pretirano obsežna zato, ker Grkov v Sloveniji ni tako veliko. "In če želiš imeti grško restavracijo, mora hrano pripravljati Grk," je povedala za Metropolitan. "Poleg tega so cene grške hrane nekoliko višje, kot so ljudje morda navajeni, ker so res pomembne kakovostne sestavine."

Ne ona ne njen partner sicer po izobrazbi nista kuharja, njuna taverna je nastala po spletu okoliščin. Labrini Athanasopoulou, fizičarka, je v Slovenijo prišla pred več kot desetletjem, ko je kot doktorska študentka dobila štipendijo za delo pri projektu na Inštitutu Jožefa Stefana.

Čez nekaj let je na počitnicah v Grčiji spoznala Konstantinosa Sachosa, sicer glasbenika (od tod ime taverne Lyra), ki se ji je odločil slediti v Ljubljano. Poklic, za katerega sta se izučila, ni nobenemu od njiju ponudil perspektive, ki sta si jo želela, zato sta se odločila raziskati še druge poti.

Metropolitan

Ker sta želela Slovencem približati grško kulturo in kulinariko, sta pod znamko Little Lazy Olive prodajala grške izdelke, kot so olive, olivno olje in sir – najprej od ust do ust, nato tudi prek spleta –, nato pa začela s premično grško okrepčevalnico Mr. Tzatzikis, ki sta jo z dovoljenjem parkirala pred Inštitutom Jožefa Stefana in z malico oskrbovala Labrinijine študijske kolege.

Pri sebi doma sta že takrat rada prirejala tudi grške večere, ki jih je vsakokrat spremljala obilica grške hrane, nam še pove Labrini, zato je bila lastna tavernica nekako pričakovan naslednji korak. Tudi v Lyri se zdaj občasno dogaja: ko so oktobra odprli, so imeli večere s tradicionalno grško glasbo in plesom najprej vsak mesec, po nekaj mesecih premora pa jih nameravajo zdaj ponovno obuditi.

Metropolitan

Morda vas zanima tudi:

Dnevna in stalna ponudba

Glavno vodilo in želja Labrini in Konstantinosa je ta, da bi se gostje v njuni taverni počutili domače. Rahlo odmaknjena lokacija na Zavetiški ulici na Viču jima ustreza, saj se jima zdi center mesta preveč turističen, želela sta nekaj bolj avtentičnega.

Res je tavernica, skrita med viškimi bloki in hišami, udobna, pristna in ljubka: vstopimo v manjši barski prostor s točilnim pultom, hrano pa strežejo v zasteklenem zimskem vrtu s pogledom na zelenje in okoliške stanovanjske stavbe.

Metropolitan

Njihova ponudba je sestavljena iz dnevnega menija, ki ga spreminjajo na vsakih nekaj dni in je naveden na tabli tik ob vhodu v zimski vrt, hkrati pa imajo še stalno ponudbo na meniju, ki vam ga prinesejo k mizi, a tudi to občasno osvežujejo.

Na dan našega obiska so bili v dnevni ponudbi med drugim musaka, jagnječji gyros in goveji souvlaki, vendar je vse že pošlo, dnevna količina posamezne jedi na dnevnem meniju je namreč pripravljena vnaprej. Sicer pa je tudi vsa hrana na rednem meniju sveža, pripravljajo jo sproti.

Metropolitan

Nekomu, ki se z grško kulinariko še ni srečal, Labrini predlaga, da začne s kakšno predjedjo (mezedakis), posebno priljubljena med mesojedimi obiskovalci je po njenih besedah tudi jagnjetina po grško, kadar jo imajo na meniju.

Pa njena najljubša jed? Težko se odloči, a najprej izstreli musaka, ki jo v Lyri ponujajo občasno (a hitro zmanjka), saj jo je po njenih besedah tudi zelo zanimivo pripravljati. To ni musaka iz krompirja in mesa, kakršno si najpogosteje predstavljamo Slovenci, temveč sočna zloženka iz mesa, bešamela in na tenko narezanih rezin jajčevca.

Kar se tiče pijače, pa vam, če ste pripravljeni na kaj močnejšega, vodja tavernice priporoča že omenjeno pijačo tsipouro, ki je za Grke nekaj podobnega temu, kar je za Italijane grappa. Pa na zdravje!

Metropolitan

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu