Ko se Logarska dolina ovije v tople jesenske barve, se v Hotelu Plesnik pričenja mesec kulinarike.
Letošnji zdaj že tradicionalni kulinarični oktober v Hotelu Plesnik bo še posebej pester in prazničen, saj sovpada z jubilejno 30. obletnico ponovnega odprtja Hotela Plesnik in 150-letnico turizma v Logarski dolini. Nanizali bodo vrsto finih dogodkov, gostujočih kuharjev in posebnih kulinaričnih paketov, ki vključujejo nočitev in sprostitev v enem najlepših alpskih welnessov.
4. oktober
Chefovski troboj: Jagodic, Bratovž in Čopar
Uvodno dejanje kulinaričnega oktobra v Hotelu Plesnik bo hkrati morda celo kulinarični vrhunec jeseni v Logarski dolini. V soboto, 4. oktobra, namreč Plesnikova chefa Janez Bratovž in Tom Čopar v svojo kuhinjo vabita chefa Igorja Jagodica iz restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu. Obeta se nam zanimiv kulinarični troboj, ki ga bomo z užitkom opazovali in okušali iz prve vrste, saj bodo trije chefi predjed pripravili pred gosti.
8. oktober
Kulinarični sprehod: Zelišča in okusi Logarske doline
Ena letošnjih novosti Hotela Plesnik je tudi sprehod med dišečimi travniki in gozdovi Logarske doline, ki obiskovalce popelje v svet zeliščarske tradicije Solčavskega. Z zeliščarko Amando Kladnik - Babave se bomo sprehodili po okoliških travnikih in hotelskem zeliščnem vrtu ter skupaj nabrali zdravilna zelišča, značilna za to območje. Z njimi bomo pripravili zeliščni namaz s svežo skuto z bližnjih kmetij, ki bo odlično teknil na sveži hrustljavi pogači.
Na kulinaričnem sprehodu "Zelišča in okusi Logarske" vsak korak predstavlja izobraževalno in čutno izkušnjo, prežeto s spoštovanjem do narave in lokalne dediščine.
*Sprehod bo organiziran ob zadostnem številu udeležencev, zato se je za sprehod treba prijaviti vnaprej.
10. do 19. oktober
Jesenski teden restavracij
Vsi zvesti privrženci Tedna restavracij in tisti, ki boste to še postali, bomo v tednu, namenjenemu vrhunskim jedem po prijazni ceni, romali v Logarsko dolino. Na poti k dobri hrani ne štejemo kilometrov, temveč razglede in pohvale – teh pa v restavraciji Hotela Plesnik, ki je letos pristala na številnih seznamih najboljših restavracij v Sloveniji, ne zmanjka. Chefa Tom Čopar in Janez Bratovž bosta v času Tedna restavracij pripravila posebne jesenske menije.
Prijetne oktobrske četrtke in petke bomo lahko med Tednom restavracij zaključili z ogledom novega dokumentarnega filma Povesti s Plesti, ki je nastal v sklopu praznovanja 30. obletnice hotela in prinaša zgodbo o razvoju turizma v Savinjskih Alpah skozi oči članov rodbine Plesnik. Namig: ob rezervaciji mize rezervirajte tudi nočitev z zajtrkom in welnessom, ki bo v času Tedna restavracij še posebej ugodna.
11. oktober
Kuharska delavnica s chefom Janezom Bratovžem
Ste vedeli, da so ena od jedi, po katerih slovi legendarni chef Janez Bratovž, ravioli? Tokrat pa bo chef Bratovž v ospredje postavil tradicionalno jed Zgornje Savinjske doline – grušave žlinkrofe in druge jedi iz bogate ponudbe Hotela Plesnik.
Na delavnici bomo ob prijetnem druženju spoznali skrivnosti priprave popolnega testa in nadeva, pod vodstvom chefa Janeza sami izdelali svoje žlinkrofe in ob koncu seveda skupaj okusili svoje kuharske mojstrovine. Odlična priložnost za pogovor z legendo slovenske kulinarike, novo znanje in čudovito kulinarično izkušnjo.
Vsi, ki boste prijetno popoldne podaljšali v oddih do jutra, imate ob rezervaciji nočitve tudi 30 odstotkov popusta pri obisku kuharske delavnice.
24. do 26. oktober
Praznovanje ob visokem jubileju
Zadnji konec tedna v oktobru bo v Hotelu Plesnik še posebej slavnostno. Med 24. in 26. oktobrom bodo namreč z vrsto prireditev praznovali 30. obletnico ponovnega odprtja Hotela Plesnik in 150. obletnico začetka turistike v Logarski dolini, ki jo je svojo gostinsko dejavnostjo posebej zaznamovala prav rodbina Plesnik. Pripravili so program, ki bo ljubitelje dobre hrane in lepih razgledov naravnost očaral. V sklopu praznovanja pripravljajo ogled dokumentarnega filma o zgodbi rodbine Plesnik in 150-letnici gorništva in turizma, voden sprehod »Po poti pionirjev turistike v Logarski dolini«, slavnostni večer s kulinaričnim doživetjem in posebnim programom ter predstavitev knjige Povesti s plesti.
25. oktober
Večerja treh chefov z nagradno igro
Vrhunec jubilejnega praznovanja bo večerja treh chefov, ki jo bodo ustvarili trije vrhunski kuharski mojstri in se z njo vsak na svoj način poklonili 30-letnici butičnega alpskega Hotela Plesnik in močni kulinarični poti, ki jo je hotel uspešno začrtal v lanskem letu. Plesnikovima chefoma Tomu Čoparji in Janezu Bratovžu se bo pridružil skriti chef, ki vedno navduši zbrane jedce. Na omrežjih Hotela Plesnik bo oktobra potekala nagradna igra »Odkrij chefa«, kjer bomo ob pomoči namigov dokazali svoje poznavanje slovenske kulinarične scene, odkrili skrivnostnega chefa in si z nekaj sreče priigrali fino nagrado.
Popolna izkušnja: oktobrski kulinarični oddih z nočitvijo
Da bi bila jesenska kulinarična izkušnja popolna, so v Hotelu Plesnik pripravili posebne oktobrske pakete, ki združujejo vse, kar potrebujemo za popoln kulinarični oddih: odlično večerjo, ogled filma, nočitev z zajtrkom, sproščujoč sprehod, lahko kosilo in razvajanje v enem najlepših wellnessov v Sloveniji.
Hotel Plesnik z Michelinom in Falstaffom v letu 2025 utrdil svoj kulinarični položaj
Leto 2025 je za Hotel Plesnik že zdaj leto kulinaričnih presežkov. Hotelu Plesnik je v le enem letu uspelo nanizati vrsto kulinaričnih priznanj in obiskov priznanih domačih in mednarodnih medijev. Po tem, ko je priznani vodnik Michelin restavracijo Hotela Plesnik junija letos uvrstil na seznam Michelin Selected in ji ob tem podelil tudi prestižno zeleno michelinovo zvezdico, eno najvišjih mednarodnih priznanj za okoljsko odgovoren pristop h gastronomiji, je restavracija poleti zabeležila še en izjemen uspeh – uvrstitev v prestižni vodnik Falstaff Restaurant Guide 2025. Z 89 točkami in dvema vilicama se je restavracija Hotela Plesnik tako uvrstila med izbrane nosilce kulinarične odličnosti v širšem alpskem prostoru.
Za izjemnim kulinaričnim uspehom stojita chefa Janez Bratovž in Tom Čopar, ki sta z ekipo v zadnjem letu ustvarila prepoznavno kulinarično zgodbo, zasnovano na načelih lokalnosti, sezonskosti in spoštovanja do narave.
Ob podpori vodstva, ki razume kulinarični potencial Logarske doline, so lani oktobra prenovili ponudbo hotelske restavracije z à la carte menijem, letos marca pa so hotelu dodali fine dining restavracijo Plesnik, ki temelji na izjemno lokalno zasnovanih degustacijskih menijih. Jedi so poklon Zgornji Savinjski dolini, navdih pa črpajo iz njenih gozdov, travnikov in tradicije. Priznanja, kot sta Michelin in Falstaff, dokazujejo, da Hotel Plesnik s svojima restavracijama upravičeno sodi med ključne ambasadorje odlične in trajnostne kulinarike v Sloveniji ter da je tudi v objemu narave mogoče ustvarjati zgodbe, ki prepričajo svet.
Novo na Metroplay: Zdravje z Alenko Kesar: Zakaj diete ne delujejo