Na zelenem vrtu priljubljene picerije Dobra vila na Dunajski cesti 5 je zadišalo po sveže pečenih burgerjih – med vsemi pa sta največ pozornosti pritegnili dve posebni različici.
Burger je še vedno ena od najbolj priljubljenih jedi med Slovenci, med njimi najbolj burger s sirom. A okusne klasike vse pogosteje izpodrivajo t. i. "specialni" burgerji z omejeno razpoložljivostjo, drznejšimi kombinacijami in sezonskimi sestavinami.
Prav takšna sta ustvarila chefinja Brina Robinik Kobal in kulinarični ustvarjalec Blaž Berlec.
Burger je slovenski kralj
Slovenci na Woltu še vedno najpogosteje naročamo burger s sirom, sledi klasični in nato piščančji burger, in sicer največkrat ob petkih in ob koncu tedna, predvsem pa v popoldanskem in večernem času. Največ burgerjev smo letos pojedli 10. februarja, ko so uporabniki v enem dnevu naročili več kot 2000 burgerjev.
Zanimivo pa je, da je vse več zanimanja tudi za vegetarijanske in veganske različice ter za tako imenovane "smash" burgerje, kjer meso dobi posebno hrustljavo skorjo. Opazno raste tudi zanimanje za posebne izdaje burgerjev z omejeno razpoložljivosti, ki temeljijo na sezonskih sestavinah in nepričakovanih kombinacijah okusov.
Dve osebnosti, dva okusa — en izziv
Prav posebnim burgerjem z omejeno razpoložljivostjo in drznejšimi kombinacijami sta se tokrat poklonila tudi Brina Robinik Kobal in Blaž Berlec v Wolt+ burger izzivu, kjer sta predstavila svoja avtorska recepta.
Brina, ki jo kulinarična javnost pozna po odličnem občutku za ravnovesje in izraziti pripovednosti na krožniku, je ustvarila KIMČI ČIK Burger, ki združuje fermentirane in sveže tone z izrazito teksturo. V središču je hrustljavo ocvrt piščanec, oblit z glazuro gochujang iz korejske čilijeve paste, sojine omake, medu, česna in riževega kisa.
Burger dopolnjuje limetina omaka z majonezo, citrusnim sokom in sojino omako, svežino pa dodajo tanke rezine kumar, naribano zelje in blagi domači kimči.
"Rada imam jedi, ki povedo zgodbo, in ta burger je točno to – zgodba o pogumu združevanja svetovnih okusov na preprost način, ki ti sede na dušo," je povedala Brina.
Tudi Blaž, znan po svoji estetiki, a dostopni kulinariki, je z Yummy Crunchy Burgerjem pokazal svojo kreativno plat. Njegova ključna sestavina je arašidovo maslo. "To je burger za vse, ki obožujejo kontraste – slano-sladko kombinacijo, mehko bombetko in hrustljave sestavine," je povedal in dodal, da je želel ustvariti nekaj, kar je hkrati domače in nepričakovano. Kombinacija špinače, čebulne marmelade, hrustljave slanine in čedarja je v burgerju zaokrožena z zdrobljenimi arašidi, ki poskrbijo za presenečenje ob vsakem ugrizu.
K dobrem burgerju gre dobra pijača
V Dobri vili so na dogodku šli korak dlje od klasičnega para – burger in pivo – ter obiskovalcem ponudili svežo, bolj igrivo alternativo. Namesto hmeljnega požirka so burgerje tokrat spremljali z osvežilno pijačo NORD Peachy.
Sadna, rahlo mehurčkasta in presenetljivo skladna z okusi na krožniku je dokazala, da se burger odlično znajde tudi v bolj sodobni, lahkotni spremljavi.
Burgerja, ki sta ju zasnovala Brina in Blaž, pa nista nastala zgolj kot kulinarični eksperiment. Pri Woltu so želeli s tem izzivom predstaviti, kaj pomeni dodana vrednost naročniške storitve Wolt+.
"Wolt+ smo ustvarili za uporabnike, ki si želijo več – od brezplačnih dostav do prav posebnih in ekskluzivnih izkušenj. Ta izziv z Brino in Blažem je bil odlična priložnost, da to tudi pokažemo," je povedal Clemens Brugger, direktor Wolta v Sloveniji.
Burgerja bosta v omejenem času na voljo izključno naročnikom storitve Wolt+, in sicer v restavraciji Dobra Vila.
Kreativna kulinarika v domači izvedbi
Za tiste, ki raje ustvarjate doma, pa sta Brina in Blaž pripravila tudi recepturi za domačo izvedbo.
KIMČI ČIK Burger // Brina za Wolt+ burger izziv
Sestavine (za 4 burgerje)
Za piščanca:
● 4 izkoščičena piščančja bedrca (brez kože, če želiš)
● sol in poper
● moka (za paniranje)
● 2 jajci (stepeni)
● panko drobtine (150–200 g)
● olje za cvrtje
Glazura gochujang:
● 1 žlica paste gochujang
● 1 žlica sojine omake
● 2 žlici vode
● 1 žlica medu
● 1 žlica mirina (ali riževega kisa namesto mirina)
● 2 stroka česna (drobno nasekljana)
Limetina omaka:
● 4 žlice majoneze
● sok ½ limete in ½ limone
● naribana lupinica 1 limete
● 1 žlička sojine omake
Za serviranje:
● sveže tanke rezine kumare
● na tanko narezano zelje (zelje ali rdeče zelje) ali neko zelenje (mogoče listi rdeče pese/kodrasti ohrovt)
● kimchi (blagi)
● 4 burger bombetke (po možnosti rahlo popečene)
Blagi hitri kimchi (svež, manj fermentiran)
Sestavine (za 4 burgerje):
● ½ glave kitajskega zelja (narezanega na tanke trakove)
● ½ čajne žličke soli
● ½ čajne žličke sladkorja
● 1 čajna žlička riževega kisa (ali belega kisa)
● 1 čajna žlička sojine omake
● ½ stroka česna, drobno sesekljanega (ali stisnjenega)
● ¼ čajne žličke naribanega ingverja (neobvezno)
● ½ čajne žličke gochugaru (korejski čili kosmiči) – ali manj, po okusu
● 1 žlička sezamovega olja
● 1 mlada čebula, narezana na tanke kolobarje (neobvezno)
Priprava burgerja
Pripravimo piščanca: Piščančja bedrca začinimo s soljo in poprom. Nato jih povaljamo v moki, potopimo v stepena jajca in povaljamo v panko drobtinah. Odložimo jih na stran, da počakajo na cvrtje.
Ocvremo piščanca: V večji ponvi segrejemo olje. Ko je dovolj vroče, vanj položimo panirane kose piščanca in jih cvremo do zlato rjave barve in hrustljavosti – približno 6–8 minut na vsaki strani. Ocvrte kose odcedimo na papirnatih brisačah.
Pripravimo glazuro gochujang: V manjši kozici zmešamo pasto gochujang, sojino omako, vodo, med, mirin in sesekljan česen. Segrevamo na srednjem ognju, dokler se sestavine ne povežejo in rahlo zgostijo. Z glazuro premažemo ocvrte kose piščanca.
Zmešamo limetino omako: V skledi zmešamo majonezo, limetin in limonin sok, limetino lupinico ter sojino omako. Dobro premešamo in omako postavimo na stran.
Pripravimo blagi hitri kimchi: Narezano kitajsko zelje posolimo in posladkamo, nato pustimo stati 10 minut, da spusti nekaj vode. Dodamo rižev kis, sojino omako, česen, po želji ingver, gochugaru, sezamovo olje in mlado čebulo. Vse dobro premešamo in pustimo, da se sestavine povežejo.
Pripravimo zelenjavo za serviranje: Na tanko narežemo rdeče zelje in ga pripravimo za v burgerje.
Sestavimo burgerje: Rahlo popečemo bombetke za burger. Spodnji del bombetke premažemo z limetino omako, nanj položimo glaziran hrustljav piščanec, dodamo tanko narezano rdeče zelje in žlico blagega kimchija. Pokrijemo z zgornjim delom bombetke.
Yummy crunchy burger // Blaž za Wolt+ burger izziv
● 2 x 90 g govejih polpet ("smashed") s soljo in poprom (če "smash" ni opcija, lahko navaden, 150−180 g polpet)
● 1 žlica hrustljavega arašidovega masla (brez sladkorja) in rahlo osoljenega
● 2 rezini hrustljavo popečene slanine (se popeče že prej in je potem v burgerju res hrustljava, ampak hladna)
● mlada špinača
● 1 žlica čebulne marmelade
● 2 rezini čedarja
● drobljeni arašidi
Priprava burgerja
Hrustljavo zapečemo slanino.
Goveji polpet popečemo na žaru, začinimo s soljo in poprom.
V zadnji minuti peke dodamo sir, da se rahlo stopi čez polpet.
Na žaru rahlo popečemo bombetke.
Spodnjo polovico bombetke premažemo z 1 žlico hrustljavega arašidovega masla. (če ni slan, ga
rahlo posolimo)
Na arašidovo maslo položimo goveji polpet s sirom.
Sledi hrustljava slanina, nato pest rukole ali špinače.
Na vrh položimo še čebulno marmelado in posujemo z drobljenimi arašidi.
Pokrijemo burger in rahlo pritisnemo skupaj.