Naša južna soseda je dolgo veljala predvsem kot poletna počitniška destinacija. Zadnja leta pa svojo turistično ponudbo vse bolj dopolnjuje z drugimi lepotami in doživetji.
Hrvaški turistični biseri se raztezajo daleč onkraj njihove dolge jadranske obale, vsaka regija pa ponuja tudi svoje kulinarične posebnosti. Naj gre za tartufe iz Motovuna, škampe s Krka, pašticado iz Splita ali uštipke iz Like – vse povezuje misel, da se na Hrvaškem že od nekdaj dobro jé.
Med tartufi in oljkami
V Istri ob morju lovijo ribe, rake in morske sadeže, v notranjosti pa se čas še vedno meri po sezoni tartufov in špargljev. Obrok se tu začne z domačo bisko, medico ali žganjem iz rutice – za pogum in dobro voljo. Na mizi se znajdejo testenine z belimi tartufi, mineštra iz bobiča, omleta z divjimi šparglji ali kosi divjačine v dišeči omaki.
Istrska kuhinja je pravzaprav pogovor med ljudsko tradicijo in visoko kulinariko. V isti vasi lahko dobite fritajo z domačimi jajci in tartufom, ali pa večerjate v restavraciji, ki jo vodi kuharski mojster z Michelinovo zvezdico.
Največji ponos Istre pa je vsekakor tartuf. V motovunskem gozdu ob reki Mirni, kjer rastejo beli tartufi, so našli največjega do zdaj– tehtal je skoraj kilogram in pol.
Med škampi in trto
Čeprav se zdi, da je Kvarner zgolj prehod med Istro in Dalmacijo, je v resnici samostojen svet okusov, ki jih oblikujejo morje in planine. Tu prevladujeta otoška pristnost in gorska divjina. Na planinskih pašnikih zaledja se pasejo ovce, zaradi katerih v otoških kuhinjah diši po mehki jagnjetini.
Ostrige in pršut
Če obstaja kraj, kjer kuhanje (in vse ostalo) poteka počasi in z občutkom, potem je to Dalmacija. Od Splita do Dubrovnika, od Brača do Korčule, tu je vedno dovolj časa za dobro hrano, vino in družbo.
Med in divjačina
Če Dalmacija diši po rožmarinu, Lika diši po dimu in medu. V tej redko poseljeni pokrajini je vsaka jed zgodba o naravi. Tu prevladujejo jagnjetina pod peko, sir škripavac, suha divjačina, lički krompir, velebitski med in žganje iz sliv ali hrušk.
Na krožniku se znajdejo zajec, srna ali merjasec – meso, ki se marinira v paci, počasi kuha in postreže s kruhovimi kroglicami. Za sladico pa lički uštipki – preprosti, zlati in posuti s sladkorjem – kot nekoč.
                
            
                            



