Italijanski chef razkril skrivnost popolne pašte, ki jo obožujemo tudi pri nas: tako bo še bolj okusna

22. 10. 2025, 20:00 | Uredništvo
Testenine z omako (foto: Profimedia)
Testenine z omako
Profimedia

Gre za znamenito jed z omako, ki jo pripravljajo po celem svetu - s pomočjo tega trika bo pašta še okusnejša in jedci se je ne bodo mogli nasititi.

Eden izmed italijanskih kuharskih mojstrov je razkril preprost trik, s pomočjo katerega bo ena najbolj priljubljenih jedi iz testenin še boljša. Cacio e pepe, legendarna italijanska jed, se tradicionalno pripravlja le iz treh sestavin: pašte, sira Pecorino Romano in črnega popra. Prav zaradi svoje preprostosti je simbol italijanske kulinarične tradicije.

"Cacio e pepe je bistvo italijanske kuhinje - nekaj preprostih sestavin, popolno pripravljenih. Neverjetno je videti, kako jo ljudje po vsem svetu sprejemajo. Ko jo pripraviš pravilno, je to čista magija na krožniku," je povedal Chef Giulio Marchese. In čeprav klasični recept ne vključuje nič več kot tri osnovne sestavine, sta brata Giulio in Enrico jedi dodala poseben pridih, ki bi ga odobrile pregovorno stroge italijanske none.

Preberite še:

Na stotine morskih psov obkolilo priljubljeno avstralsko plažo (VIDEO)

"Tradicionalno se ta jed pripravlja le s špageti, pecorinom romanom in črnim poprom, vendar mi v Italian Street Kitchenu uporabljamo bucatine za izrazitejšo teksturo. Dodamo sol s tartufi za globino okusa, na koncu pa vse dopolnimo z rahlo zapečeno limono in drobtinami pecorina za svežino in hrustljavost," sta razkrila chefa. Njun recept je sledeč:

Sestavine:

  • Bucatini
  • Pecorino Romano
  • Parmezan
  • Črni poper
  • Sol s tartufi
  • Nesoljeno maslo
  • Lupinica in sok limone
  • Oljčno olje
  • Timijan
  • Krušne drobtine

Priprava:

V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in kuhajte bucatine, dokler niso al dente. V široki ponvi stopite maslo in dodajte grobo mleti črni poper, da zadiši, nato vlijte malo vroče vode od testenin in ščepec soli s tartufi, da nastane emulzija.

Testenine odcedite in jih neposredno stresite v ponev, odstranite z ognja, nato pa postopoma vmešajte nariban Pecorino Romano in parmezan, dokler ne dobite gladke, kremaste teksture. Na koncu dodajte limonino lupinico in nekaj kapljic limoninega soka.

Za dodatno teksturo na oljčnem olju s timijanom in malo pecorina prepražite krušne drobtine, dokler ne postanejo zlato rjave, in jih potresite po jedi. Postrezite takoj, z dodatnim črnim poprom in še nekaj naribanega pecorina, če imate radi intenzivnejši okus. Dober tek!

"Verjemite, v Ljubljani je dvakrat huje ..." Vplivnica povedala, kakšne so razlike med življenjem v Ljubljani in Zagrebu – in osupnila sledilce