Jabolčna pita, ki se kar topi v ustih: gre za recept naših babic, za mero pa se ne uporablja tehtnica, temveč skodelica

11. 10. 2025, 07:00 | Uredništvo
Babica kuha (foto: Profimedia)
Babica kuha
Profimedia

Ko v kuhinji zadiši po jabolkih in cimetu, se je težko upreti dobroti iz pečice.

Jesen je tisti letni čas, ko je narava zelo darežljiva s svojimi plodovi. Na tržnicah in v trgovinah je na voljo veliko svežega, slastnega sadja - tudi jabolk. Te radi uživamo surove in v različnih sladicah. Med njimi je tudi zelo priljubljena jabolčna pita, ki jo pripravljajo v številnih domovih. Ne vsebuje veliko sestavin, narejena je iz živil, ki jih vsebuje marsikatera shramba in hladilnik.

Zdi se, da kuhanje in peka postajata čedalje bolj sofisticirana, a recepti naših babic so tisti, ki ne pogrejejo samo želodca, temveč tudi dušo. In med jedmi oziroma sladicami je jabolčna pita zagotovo tista, ki ima posebno mesto v srcu, saj kar diši po nostalgiji. Tako smo malce pobrskali po receptih za to sladico in odkrili enega, ki je še posebej preprost - sestavin ni treba tehtati, dodajajo se po skodelicah oziroma kozarcih (1 skodelica - 2 dl). 

jabolcna-pita.jpg
Jabolčna pita
Profimedia

Za jabolčno pito boste potrebovali:

Za testo:

  • 6 velikih jajc (ali 8 srednjih)
  • 1 kozarec mleka
  • 1 kozarec olja
  • 4 skodelice moke
  • 2 pecilna praška
  • naribana limonina lupinica
  • 1,5 skodelice sladkorja
Vinted končno tudi v Sloveniji: prva navdušenja in razočaranja

Za nadev:

  • 1 kg jabolk
  • cimet
  • 1 kozarec sladkorja
  • drobtine

Dodatek:

  • 6 žlic domače marmelade (iz sliv ali jabolk)
  • sladkor v prahu za posipanje

Priprava:

Ločite beljake od rumenjakov. Beljake stepite v čvrst sneg, rumenjake pa penasto umešajte s sladkorjem. Zmešajte moko z naribano limonino lupinico, mlekom in oljem, dodajte sneg iz beljakov in premešajte. Nato primešajte rumenjake in na koncu še 2 pecilna praška. Vse dobro premešajte in maso razdelite na dva dela. En del zmesi vlijte v namaščen in rahlo pomokan pekač ter pecite v ogreti pečici na 180 °C točno 10 minut.

Preberite še:

Medtem operite in naribajte jabolka. Zmešajte jih s sladkorjem, cimetom in malo krušnih drobtin (približno 100 g). Napol pečen biskvit vzemite iz pečice, premažite ga z domačo ali kupljeno marmelado iz sliv ali jabolk. Čez to enakomerno razporedite nadev iz jabolk in prelijte s preostankom pripravljene zmesi. Maso poravnajte z žlico. Vrnite v pečico še za približno 30 minut, dokler lepo ne porjavi. Postrezite posuto s sladkorjem v prahu. Dober tek!

Sestavina, ki popolnoma spremeni palačinke: mehkejše bodo kot kdaj koli prej