Ko v kuhinji zadiši po jabolkih in cimetu, se je težko upreti dobroti iz pečice.
Jesen je tisti letni čas, ko je narava zelo darežljiva s svojimi plodovi. Na tržnicah in v trgovinah je na voljo veliko svežega, slastnega sadja - tudi jabolk. Te radi uživamo surove in v različnih sladicah. Med njimi je tudi zelo priljubljena jabolčna pita, ki jo pripravljajo v številnih domovih. Ne vsebuje veliko sestavin, narejena je iz živil, ki jih vsebuje marsikatera shramba in hladilnik.
Zdi se, da kuhanje in peka postajata čedalje bolj sofisticirana, a recepti naših babic so tisti, ki ne pogrejejo samo želodca, temveč tudi dušo. In med jedmi oziroma sladicami je jabolčna pita zagotovo tista, ki ima posebno mesto v srcu, saj kar diši po nostalgiji. Tako smo malce pobrskali po receptih za to sladico in odkrili enega, ki je še posebej preprost - sestavin ni treba tehtati, dodajajo se po skodelicah oziroma kozarcih (1 skodelica - 2 dl).
Za jabolčno pito boste potrebovali:
Za testo:
- 6 velikih jajc (ali 8 srednjih)
- 1 kozarec mleka
- 1 kozarec olja
- 4 skodelice moke
- 2 pecilna praška
- naribana limonina lupinica
- 1,5 skodelice sladkorja
Za nadev:
- 1 kg jabolk
- cimet
- 1 kozarec sladkorja
- drobtine
Dodatek:
- 6 žlic domače marmelade (iz sliv ali jabolk)
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Ločite beljake od rumenjakov. Beljake stepite v čvrst sneg, rumenjake pa penasto umešajte s sladkorjem. Zmešajte moko z naribano limonino lupinico, mlekom in oljem, dodajte sneg iz beljakov in premešajte. Nato primešajte rumenjake in na koncu še 2 pecilna praška. Vse dobro premešajte in maso razdelite na dva dela. En del zmesi vlijte v namaščen in rahlo pomokan pekač ter pecite v ogreti pečici na 180 °C točno 10 minut.
Preberite še:
- Pecivo Jugoslovenka: recept zanj so včasih na pamet znale vse gospodinje, povsem enostavno pa ga lahko pripravite tudi vi
- Vam je doma ostalo jabolko? Z njim lahko pripravite slastne krofke (povsem preprosto)
- Predlogi za pripravo odlične potice: Eno testo, pet nadevov
Medtem operite in naribajte jabolka. Zmešajte jih s sladkorjem, cimetom in malo krušnih drobtin (približno 100 g). Napol pečen biskvit vzemite iz pečice, premažite ga z domačo ali kupljeno marmelado iz sliv ali jabolk. Čez to enakomerno razporedite nadev iz jabolk in prelijte s preostankom pripravljene zmesi. Maso poravnajte z žlico. Vrnite v pečico še za približno 30 minut, dokler lepo ne porjavi. Postrezite posuto s sladkorjem v prahu. Dober tek!