Pozabite na moko – enolončnice lahko zgostite tudi s pomočjo tega živila.
Jesenski in zimski čas sta idealna za okusne in hranljive jedi na žlico. Te nas pogrejejo v hladnih dneh, razvajajo z odličnim okusom ter nahranijo naše telo, saj so običajno polne vitaminov, vlaknin ter drugih pomembnih hranil.
Ne glede na to, ali pripravljate jedi, ki vključujejo mesne sestavine, ali imate raje lonec, bogat z zelenjavo, se bo na neki točki kuhinja pojavil trenutek, ko bo enolončnico treba zgostiti.
Eden najpogostejših načinov zgostitve je s pomočjo moke, a jedi na žlico lahko preprosto zgostite tudi s ...
... krompirjem!
Krompir prerežite napol in ga skuhajte s preostalimi sestavinami. Ko je skuhan, ga vzemite iz lonca, ga pretlačite z vilicami in mu primešajte malo vode. Nato vse skupaj stresite v enolončnico, dobro pomešajte in voila – vaša jed je zgoščena!
Krompir ne bo spremenil okusa enolončnice, priprava pa je še bolj enostavna kakor zgostitev z moko. Obenem krompir vsebuje nekaj vitamina C in B6, kar bo še dodatno obogatilo vaš obrok.
Tudi dodatek nekaterih žit, ko sta denimo ječmen ali proso, lahko ustvari posebno "sluz" in tako pripomore k zgostitvi jedi, hkrati pa predstavlja dodaten vir vlaknin.
Če si torej ne želite uporabljati moke, lahko jed zgostite tudi drugače. Med kuhanjem bodite pozorni na sestavine, ki jih uporabljate, in razmislite, ali lahko za zgostitev uporabite katero živilo, ki je že v vašem loncu.