J. B. | 24. 12. 2022, 06:00

Kaj bo nocoj na vaši mizi? Poglejte jedi, ki so za božični večer najbolj priljubljene tako po svetu kot tudi pri nas

Če med prazniki ne odstopate od tradicije, potem so to jedi, ki se bodo na božični večer zagotovo znašle na vaši mizi.

Slika 2/8

V pečici pečen puran je sinonim za božično večerjo v številnih državah po vsem svetu. Vlada zmotno prepričanje, da v puranu radi uživajo predvsem oziroma zgolj v Veliki Britaniji, Združenih državah Amerike in Kanadi.

Puran je v središču pozornosti tudi v Braziliji, Franciji, na Novo Zelandiji, Čilu, Paragvaju, Peruju, Grčiji, Cipru in še bi lahko naštevali. V vsaki državi imajo seveda svoj pogled na to, kakšen božični puran je najboljši. V ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji purana radi polnijo s kruhovim nadevom in zraven postrežejo tudi razno razne omake. Slednje so postale priljubljene predvsem zato, ker lahko puran med pečenjem hitro postane (preveč) suh.

V ZDA zraven obožujejo brusnično omako, medtem ko purana v Grčiji praviloma polnijo z mletim mesom, pinjolami in kostanjem. V Čilu so najbolj priljubljeno polnilo jabolka, na Cipru pa drobno narezana piščančja drobovina, riž, mandlji in rozine. Če boste letos v pečico tudi vi postavili purana, ne pozabite ključni nasvet: za vsak kilogram ptica potrebuje pol ure toplotne obdelave.