Kako veste, da so jagode res domače? S pomočjo tega trika, ki je čisto preprost, a ga mnogi ne poznajo

17. 5. 2025, 18:00 | Uredništvo
Kako veste, da so jagode res domače? S pomočjo tega trika, ki je čisto preprost, a ga mnogi ne poznajo (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdaj je že sezona dišečih, sladkih jagod, ki "kraljujejo" na slovenskih tržnicah.

Prišla je sezona jagod, priljubljenega sadja, ki so ga mnogi nestrpno pričakovali. Poleg tega, da je njihov okus odličen, so tudi prava zakladnica zdravja. Jagode so polne vitamina C, antioksidantov in koristnih hranilnih snovi. Redno uživanje jagod lahko pripomore k boljšemu imunskemu sistemu, zdravju srca, nižji ravni holesterola in zmanjšanju vnetnih procesov v telesu, poleg tega pa blagodejno vplivajo tudi na prebavo.

Priporočila strokovnjakov z Univerze Oxford, ki jih navaja spletna stran Medical Daily, kažejo, da bi bila idealna količina tega sadja tista, ki vam gre v eno pest – brez dodatnega sladkorja in največ dva- do trikrat tedensko, v času med 17. in 19. uro. A številne zanima še ena stvar: kako prepoznati prave, domače jagode v primerjavi s tistimi, ki prihajajo iz uvoza. Slednje namreč nimajo niti pravega okusa niti vonja. Treba je vedeti, da so prve jagode, ki se pojavijo na policah trgovin, najpogosteje uvožene. Na tržnicah pa jih prodajalci včasih označijo, da so domače, čeprav - niso.

Triki za prepoznavanje domačih jagod

Pomembne razlike so opazne v videzu, barvi in vonju. Jagode, ki so domače, so navzven intenzivno rdeče. Njihov vonj je močan, notranjost pa je polna semen. Peclji so svetlo zelene barve, njihova oblika pa zna biti nepravilna. To je dober znak, da niso bile kemično obdelane. Uvožene jagode običajno imajo svetlo rožnato notranjost in šibak vonj. Če je notranjost izrazito rdeča, obstaja možnost, da so bili uporabljeni pesticidi, poroča spletni portal Mondo.rs.

Ob 445-obletnici delovanja v Kobilarni Lipica pripravljajo konjeniške spektakle

Kako ohraniti njihovo svežino?

 Če želite v njih uživati več dni, vam razkrivamo, kako jih lahko kar čim dlje ohranite sveže in polnega okusa. Pripravite mešanico kisa in vode v razmerju 1:3 in v njej namočite jagode. Po tem, ko jih dobro namočite, jih posušite na papirnatih brisačah, dokler niso popolnoma suhe. Ko se posušijo, jih shranite v posodo, ki ste jo obložili z novimi, suhimi papirnatimi brisačami, in prekrijte s pokrovom, vendar jih ne zaprite popolnoma, da omogočite kroženje zraka. Ko jih tako suhe shranite v posodo, jo postavite v hladilnik. Na ta način lahko zdržijo cel teden v hladilniku, zelo pomembno pa je, da se izognete presežku vlage. Jagod ne umivajte, dokler jih ne nameravate jesti, saj bodo tako veliko hitreje zgnile.

Tega na Jadranu nikar ne počnite! Hrvate skrajno živcira, za nameček pa je še strogo prepovedano