U. P. | 29. 11. 2024, 06:30
Ob tej pozabljeni in nadvse zdravi jedi, ki so jo pripravljale naše babice, si boste obliznili prste
S hladnejšimi dnevi se začenja sezona kislega zelja, ki je bilo nekoč osnovna jed za zadovoljevanje potreb po pomembnih vitaminih in mineralih pozimi.
Kislo zelje nastane pri fermentaciji zelja s pomočjo različnih mlečnokislinskih bakterij in predstavlja pomemben vir vitaminov in mineralov. Ima veliko več vitamina C kot limona, zato ga je v mrzlih dneh priporočljivo uživati čim več za krepitev imunosti, saj velja za najboljši naraven način zaščite pred virusi pozimi. Poleg tega med fermentacijo ustvarja pogoje za rast koristnih probiotikov, ki vplivajo na zdravje črevesja.
Zaradi visoke vsebnosti kislin je primerno tudi za dolgotrajnejše shranjevanje, zaradi česar je bilo v preteklosti kislo zelje pomemben del prehrane v hladnejšem delu leta in je sestavina številnih narodnih jedi po svetu. Poleg že znanih jedi iz kislega zelja obstaja tudi jed, ki žal počasi odhaja v pozabo. Gre za praženo kislo zelje.
Pripravljeno je veliko hitreje kot enolončnica, je odličnega okusa in ga lahko kombiniramo z drugimi jedmi, na primer krompirjem v različnih oblikah. Po želji lahko dodamo suho meso, prekajene klobase ali slanino.
Predstavljamo enega izmed receptov za pripravo praženega zelja:
Sestavine:
- 1 glava kislega zelja
- 200 ml olja
- 1 glavica čebule
- 300 g svežega mesa po izbiri
- 200 g suhega mesa (slanina, klobasa, vratovina …)
- poper, česen v prahu
- peteršilj in bazilika
- lovorjev list
Priprava:
Kislo zelje narežemo, prelijemo z 1 litrom vode in pustimo stati 30 minut, nato pa ga dobro odcedimo. Medtem v globoki ponvi na olju popražimo čebulo, dodamo na kocke narezano meso, zalijemo z vodo in podušimo. Dodamo odcejeno zelje, zalijemo s približno 1 litrom vode ter pustimo pokrito vreti na majhnem ognju. Dodamo začimbe in vse dobro premešamo. Ko voda popolnoma povre, dodamo malo olja in zelje pražimo še 10 minut. Dodamo nasekljano suho slanino in še naprej pražimo zelje, da se zlato rumeno obarva. Kot prilogo lahko ponudimo pire krompir.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere