Slovenka iz spominov na koroške okuse naredila zgodbo o uspehu, ki se širi tudi čez naše meje (FOTO)

4. 10. 2025, 08:00 | Marijana Podhraški

V Ljubljani živeča Korošica Doroteja Omahen v sebi nosi tako rodno Koroško kot prestolnico, a jo najlepše opiše beseda – svetovljanka.

Doroteja Omahen se je rodila v Celju, otroštvo pa je v veliki meri preživela nad Prevaljami in na Ravnah na Koroškem. Kasneje jo je poklicna pot vodila v tujino – od Zahodne Nemčije do Balkana – ob tem je tudi veliko potovala po vsem svetu, kjer je spoznavala kulinariko najrazličnejših držav.

Nazaj k svoji Koroški 

A kot pravi, se človek z leti vedno bolj obrača k svojim koreninam. Njene so vtkane v vonj pristnih koroških jedi, toplino domačega ognjišča ter okuse, ki so zaznamovali njena najzgodnejša leta. Rodni Koroški je Doroteja Omahen podarila tudi knjigo receptov z naslovom Kuharija po koroško, ki je izšla pred leti.

Kdor Dorotejo dobro pozna, ve, da v knjigi deli več kot recepte: "To ni knjižna kuharica, ampak knjiga receptov naših koroških mam in babic. Želela sem si izdati knjigo, pospremljeno z zgodbami in opisi koroških posebnosti, poseben poudarek je tudi na koroškem narečju," je avtorica povedala zbranim na kulturno-kulinaričnem dogodku, ki je minuli teden potekal v Cankarjevem domu v okviru 24. Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Po državi več zastojev: najhuje je na primorski avtocesti
Doroteja Omahen Tanja Mejak Bordon
Tadej Majhenič

Dogodek, ki ga je Doroteja organizirala s široko podporo prijateljev in soustvarjalcev njene knjižne zgodbe, je obiskovalcem približal zakladnico dveh regij — koroško in istrsko — združuje ju spoštovanje do tradicije in izročila. Slovenska prestolnica pa je ta dan zaživela v prav posebnem duhu, z vonjem domačih jedi, toplino koroškega in istrskega narečja, melodijo pesmi in bogatim pripovedništvom. 

Doroteja Omahen Koroska kulinarika knjiga
Tadej Majhenič
Doroteja Omahen Koroska kulinarika knjiga
Tadej Majhenič
Doroteja Omahen Koroska kulinarika knjiga
Tadej Majhenič

Poleg ohranjanja bogate kulinarične zapuščine knjiga Kuharija po koroško avtorice Doroteje Omahen nosi sporočilo, kako dragoceno je, če si vzamemo čas za mizo, ob jedi in ob ljudeh, ki jih imamo radi.

Nemški prevod

Prisotni smo na dogodku izvedeli tudi zanimivo ozadje nastanka nemškega prevoda knjige, za katerega je zaslužen v Sloveniji živeči Nemec dr. Peter Kamien. Doroteja je ob večerji pri njej doma ob mizi navdušeno pripovedovala o koroških jedeh in knjigi njihovih receptov, ki jo je izdala. Tedaj je Petrova soproga Darinka dobila zanimivo idejo: možu je dejala, kako čudovito bi bilo, če bi knjiga izšla tudi v nemščini. Peter jo je z veseljem podprl in predlog nato zares uresničil, kljub temu, da se je prevajanje izkazalo za pravi izziv, saj so številne koroške besede in poimenovanja jedi močno zakoreninjena v narečju.

Doroteja Omahen Koroska kulinarika knjiga
V knjigi je zbranih 59 receptov tradicionalnih koroških jedi.
Tadej Majhenič

Z nemškim prevodom se koroški okusi širijo in povezujejo ljudi tudi onkraj naših meja, knjiga pa je na nek način dobila novo življenje, saj Koroški odpira vrata v svet.

"Mojo veliko ljubezen do Koroške so mi privzgojili mama, ponosna Korošica Marija Kreuh Turnšek, in moja dva starejša brata Vital in Zimi ter kasneje prijatelj iz otroštva Simon Rožej."  — Doroteja Omahen

Poklon izročilu in tradiciji

Slavnostni uvod je na dogodku v Cankarjevem domu pripadel Vlasti Nussdorfer, predsednici Programskega sveta festivala, pa tudi avtorici uvoda v knjigo Kuharija po koroško. Dogodek je z občutkom in energijo povezovala Tanja Mejak Bordon iz Društva poslovnih žensk FAM, ob spremljavi slikovnega gradiva mag. Olge Paulič

Doroteja Omahen Vlasta Nussdorfer Koroska kulinarika knjiga
Vlasta Nussdorfer je napisala uvod h knjigi.
Tadej Majhenič
Lucija Cok Doroteja Omahen
Doroteja v družbi mag. Olge Paulič in dr. Lucije Čok.
Tadej Majhenič

Istrski utrip je v dvorano prinesla dr. Lucija Čok, znanstvena svetnica ZRS Koper, s svojo knjigo Okus po morju. Ta je izšla leta 2023, osrednja pozornost v njej je namenjena istrski kuhinji z vso pestrostjo in različnostjo okusov, in prepletenostjo gastronomskih podobnosti različnih receptur na širšem področju Sredozemlja. 

Lucija Cok
Tadej Majhenič
Doroteja Omahen Koroska kulinarika knjiga
Kulturno-kulinarični dogodek ni bil le predstavitev knjig in okusov, temveč poklon ljudem, ki z ljubeznijo ohranjajo zgodbe preteklosti in jih prenašajo v prihodnost.
Tadej Majhenič
Doroteja Omahen moz Srecko
Doroteja je možu Srečku med dogodkom pripela koroško srce.
Tadej Majhenič

V prvi vrsti družabni dogodek se je sklenil s pokušino izbranih koroških jedi ter pijače. Za piko na i smo udeleženci lahko poskusili redko jabolčno penino – vrhunsko presenečenje, ki je lepo zaobjelo celotno kulturno-kulinarično izkušnjo. 

Koroska jabolcna penina
Tadej Majhenič
Koroska Stane Jerko fotograf
Med gosti je bil tudi legendarni fotograf Stane Jerko, dolgoletni Dorotejin prijatelj.
Tadej Majhenič
Ljubljanska gostilna za vse, ki imajo raje pristne domače jedi kot "Instagram burgerje" (FOTO)